Kessariani

 

Kessariani is een voorstad of buitenwijk van Athene in Griekenland en ligt circa drie kilometer ten oosten van de stad Athene op een hoogte van 130 meter op de noordwestelijke helling van de berg Imittos.

 

 

Het grootste gedeelte van de gemeente is groen en bergachtig en een Natura-2000 gebied. Bezienswaardigheden in Kessariani zijn onder andere het oorlogsmonument, oude kerken en het Byzantijnse klooster.

 

Kessariani executies

 

oorlogsmonument Kessariani
oorlogsmonument Kessariani

Op 1 mei 1944 werden er in Kessariani 200 Griekse politieke gevangenen geëxecuteerd als vergelding voor de moord op een Duitse generaal. Toen Alexis Tsipras in 2015 als premier van Griekenland werd gekozen was zijn eerste actie bloemen neerleggen bij het Kessariani monument. Normaal gesproken bezoekt een nieuwe premier van Griekenland na het afleggen van de eed het graf van de onbekende soldaat op het Syntagma plein.

Tsipras brak met deze traditie door rozen neer te leggen op het oorlogsmonument van Kessariani, een symbolisch gebaar van verzet tegen het beleid van de EU tijdens de recente schuldencrisis en voor eerherstel van het Griekse verzet in de oorlogsjaren tegen de Duitse bezetting.

 

Klooster Kessariani

 

klooster Kessariani
klooster Kessariani

Het Klooster Kessariani (Kaisarani) ligt aan de noordzijde van de berg Imittos in de buitenwijk Kessariani van Athene in Griekenland. Het klooster heeft een bijzonder rustige ligging in een vallei van de Imittos berg tussen de cipressen en platanen. Klooster Kessariani is een Oosters-orthodox klooster opgericht in de Byzantijnse tijd in de twaalfde eeuw. In de oudheid was deze plaats waarschijnlijk een cultusplaats gewijd aan de godin Aphrodite. Tijdens de periode van de Macedonische dynastie (867-1080) en de hoogtijdagen van het Byzantijnse Rijk werden er een aantal kloosters gebouwd op de hellingen van de Imittos zoals het klooster Asterion, het klooster St. John Theolohos en het klooster Karea.

 

Het klooster Kessariani was in deze tijd het meest prestigieuze en rijkste klooster van Athene en omgeving met landerijen met olijfbomen, wijngaarden, medicinale kruidentuinen en bijenkorven. Het kloostercomplex is omgeven door een hoge muur en de ingang ligt aan de westzijde.

 

 

Binnen het complex ligt de belangrijkste kerk of het katholikon, de keuken, de refter, een bron, het badhuis en de kloostercellen. De kloosterkerk en het badhuis zijn gebouwd aan het begin van de twaalfde eeuw, later werden het voorportaal (narthex), de klokkentoren en de kapel Antonius toegevoegd. Het katholikon is gewijd aan de Opdracht van Maria in de tempel en is gebouwd in een kruisvorm, de koepel wordt ondersteund door vier pilaren en ook de narthex heeft een kleine koepel. De kerk en de narthex zijn versierd met schitterende fresco’s uit de Ottomaanse periode.

 

 

Hoger op de Imittos liggen nog ruines van oude kerken en monumenten en het hele gebied is een oase van rust in een schitterend groen landschap met mooi uitzicht op Athene.