Komboloi

 

In Griekenland zie je veel mannen met een kralenketting in hun handen, deze Griekse kralenketting of kralensnoer heet de Komboloi. De Komboloi is geen gebedssnoer, er zit geen religieuze betekenis achter maar alleen een traditie. Het verschuiven van de kralen is een soort spel met een kalmerende uitwerking en het is een vrijetijdsbesteding. Er is een gezegde in Griekenland dat kenmerkend is: “Gooi je horloge weg en koop een Komboloi”.

 

 

Komboloi kwaliteit

 

De kwaliteit van de Komboloi is belangrijk, een ketting heeft altijd een oneven aantal kralen, vroeger waren dit er 33, tegenwoordig zie je ook veel kettingen met 23 kralen maar een ander oneven aantal kan ook. Een even aantal kralen zou geen geluk brengen, een oneven aantal wel. Een Komboloi is persoonlijk, de keuze van de kralenketting zegt iets over de eigenaar van het kralensnoer. Een goede Komboloi is mooi om te zien, ligt lekker in de hand, met de vingers kunnen de kralen gemakkelijk verschoven worden en het geluid van de Komboloi klinkt goed. Voor de liefhebber of de eigenaar heeft elke ketting een eigen geluid of muziek en is geen één Komboloi hetzelfde. De kralenketting wordt ook veel opgehangen in auto’s en zelfs aan de ezel om geluk te brengen. Bij een bijna- auto-ongeluk zie je een Griek wel met zijn komboloi uit de auto springen en een kruis slaan uit dankbaarheid dat het geen echt auto-ongeluk was, iets wat regelmatig voorkomt in het Griekse verkeer.

 

Natuurlijke materialen Komboloi

 

De originele Komboloi is handgemaakt met kralen van natuurlijke materialen, zoals amber, zaden, pitten, koraal, ivoor of been. Door het toerisme is er echter een wildgroei ontstaan en zijn er producten op de markt met kralen van kunststof of glas. Als souvenir misschien leuk om te kopen maar het is geen echte oorspronkelijk Komboloi. De prijzen van een nepketting beginnen bij vijf euro, de prijzen van een echte komboloi beginnen bij circa 30 euro maar kunnen wel oplopen tot 3.000 euro of meer, afhankelijk van het materiaal en de ouderdom van de ketting. De meest traditionele Komboloya (meervoud Komboloi) zijn gemaakt van amber, ook wel barnsteen genoemd. Dit product is het hars van pijnbomen en deze amber is een kostbaar product.

 

Het is een fossiel product en het duurt miljoenen jaren voordat het ontstaat. Bij wrijving van amber ontstaat statische elektriciteit, in Griekenland wordt amber hierom ook wel elektron genoemd.

Zowel aan amber als aan andere materialen die in een komboloi zijn verwerkt kunnen geneeskrachtige eigenschappen worden toegekend.

 

Komboloi museum

 

Er is een Komboloi museum in Nafplio op de Peloponnesos in Griekenland, het is waarschijnlijk het enige Komboloi museum ter wereld.

 

Op de begane grond van het museum is een workshop en een winkel. Op de tweede verdieping van het museum is de geschiedenis van de Komboloi zichtbaar en zijn er unieke exemplaren te bezichtigen.

 

Er zijn verschillende mooie boeken te koop, zoals de “Geschiedenis van de Komboloi” en “Amber, de tranen van Apollo”. Het museum is dagelijks geopend van 09:30 uur tot 20:30 uur, alleen op dinsdag is het museum de hele dag gesloten.