Kos

 

Kos is een Grieks eiland en ligt in de Dodekanesos archipel, het is een van de Zuid-Egeïsche eilanden. Kos ligt ten noordwesten van het eiland Rhodos en ten zuidwesten van het eiland Samos in Griekenland. Kos is een relatief vlak en smal eiland met een oppervlakte van 290 vierkante kilometer. De hoogste berg op het eiland is de Dikeos met een hoogte van 846 meter, de Dikeos ligt in het zuiden en tegen de hellingen zijn dorpen gebouwd zoals Palio Pyli en Asfendiou.

 

Kos Griekenland

Kos is een populair toeristisch eiland met goede en schone stranden en het is een favoriet eiland om te fietsen. Grieken fietsen zelf niet zo veel maar toeristen hebben het eiland echt ontdekt als fietseiland, in elke plaats maar vooral in Kos-stad en omgeving zijn fietsen te huur. Het Griekse eiland Kos is een mooi eiland om te verkennen met veel bezienswaardigheden, grote vruchtbare vlaktes en lange zandstranden. Kos ligt tegenover Turkije, er gaan excursies naar de Turkse stad Bodrum en vanuit de haven van Kos zijn er ook excursies naar de omliggende Griekse eilanden zoals Kalymnos of Rhodos.

 

Hippocrates

 

Hippocrates van Kos

De arts Hippocrates is op Kos geboren in circa het jaar 460 v.Chr., Hippocrates van Kos wordt gezien als de grondlegger van de westerse geneeskunde. De eed van Hippocrates wordt nu nog afgelegd bij afgestudeerde artsen, ook in Nederland. Het heiligdom van Asklepios is het Asklepion en ligt vier kilometer ten zuidwesten van Kos-stad. Het Asklepion in Epidavros op de Peloponnesos is als voorbeeld gebruikt voor de bouw van het Asklepion op Kos. In Kos-stad staat de plataan van Hippokrates waar volgens de legende de arts onderwijs gaf in geneeskunde. Deze locatie uit de legende zal wel de originele locatie zijn maar platanen worden maximaal 600 jaar oud, dus het is niet de plataan uit de tijd van Hippocrates. Toch is het een mooie mystieke plaats met een indrukwekkende boom om te bezoeken. In de omgeving zijn winkeltjes met veel artikelen gerelateerd aan Hippocrates, zoals de eed geschreven op een document en beeldjes van de arts. In het archeologisch museum in Kos-stad is een deel gewijd aan Hippocrates en in Mastichari is een cultureel centrum gewijd aan de arts met een mooi huis en inrichting uit die tijd.

 

Kos landschap

 

 

Het landschap van Kos is relatief vlak maar er zijn wel enkele bergen. De vlaktes zijn bijzonder vruchtbaar, er worden druiven, vijgen en heerlijke zongerijpte tomaten verbouwd en er zijn veel amandelboomgaarden en olijfboomgaarden. Het groene landschap wordt afgewisseld door dennenwouden, donkere cipressen en boomgaarden. De Zeeden (Pinus pinaster) komt vrij veel voor op Kos, het is een hoge boom tot circa 30 meter hoogte, de hars van de Zeeden wordt wel gebruikt in de Griekse witte wijn Retsina. De Parsolden (Pinus pinea) is een opmerkelijke boom met een grote kroon in de vorm van een parasol of paraplu. In het voorjaar is Kos een grote bloemenzee vooral in het Dikeos gebergte. In de zomer blijven de laaggroeiende struiken (maquis) en de dennen groen, de oleanders bloeien volop en er hangt een geur van de bloeiende jasmijn en oregano. Kos heeft veel mooie en uitgestrekte zandstranden met duingebieden en bomen.

 

Kos natuurgebied

 

natuurgebied Kos

De Wetlands is een groot beschermd natuurgebied in het noordoosten op Kos bij Psalidi en achter het Ramira strand met een oppervlakte van bijna 10.000 hectare en een hoogte van 0 tot 840 meter. Het gebied omvat de berg Dikeos, Kaap Louros, het Psalidi Meer en Psalidi wetland en het Alyki of Alykes wetland bij Tigaki en Marmari. Gedeeltes van het gebied hebben een IBA (Important Bird Areas) status. Het hele gebied staat op de SAC (Special Areas of Conservation) kandidatenlijst. In de twee kustwetlands groeien rietvelden (Phragmites) en op de Dikeos berg groeit onder andere maquis en de bossen met den en cipres. In het gebied komen veel vogels voor, zoals de Roodhalsgans (Branta ruficollis), de Audouins meeuw (Larus audouinii of Ichthyaetus audouinii), de Casarca (Tadorna  ferruginea), de Dunbekwulp (Numenius  tenuirostris), de Arendbuizerd (Buteo rufinus) en de Kleine torenvalk (Falco naumanni). Er zijn goede wandelpaden in het gebied en er is een bezoekerscentrum met kaarten en veel informatie over het natuurgebied.

 

Vakantiebestemmingen Kos en natuur en cultuur Kos van noord naar zuid:

vakantiebestemmingen Kos

 

natuur en cultuur Kos

 

overige informatie Kos