Dikeos

 

De Dikeos is de hoogste berg op het eiland Kos in Griekenland, de Dikeos heeft een hoogte van 846 meter en ligt in het zuiden op het eiland Kos. De berg is kenmerkend voor Kos omdat het eiland verder relatief vlak is. In het voorjaar is het vlakke land rondom de berg een grote bloemenzee met onder andere veel klaprozen, in de zomer zijn er veel laag groeiende en groen blijvende struiken en is de berg een aangename verkoelende plaats met een zacht zeewindje.

 

Dikeos berg Kos

 

De dorpen rondom en op de Dikeos berg zoals Asfendiou, Zia en Palio Pyli zijn de meest oorspronkelijke dorpen van het eiland Kos. Het dorp Zia is de beste uitvalsbasis voor wandelaars en bergbeklimmers.

 

Dikeos berg uitzicht

 

Vanuit Zia zijn er goed georganiseerde wandeltochten of klimroutes met een gids mogelijk, het wordt afgeraden om zonder gids de berg te verkennen, de routes zijn vaak niet goed aangegeven en toeristen verdwalen regelmatig. Bijna op de top van de Dikeos ligt de kapel Christos Dikeos.

 

Asfendiou

 

Asfendiou klooster

 

Asfendiou ligt hoog tegen de noordhelling van de berg Dikeos, vanaf deze locatie is er een schitterend uitzicht op de eilanden Pserimos en  Kalymnos. Asfendiou is een redelijk groot dorp met verschillende dorpskernen, de bewoners wonen vooral in de winter in het dorp, in de zomer wonen en werken ze meer op de vruchtbare akkers in het dal. Vanuit Asfendiou zijn er korte wandelingen te maken rondom het dorp op de berg. In het dorp en de directe omgeving liggen een aantal mooie en goed onderhouden kerken en kloosters.

 

Zia

 

Zia Kos

 

Zia ligt ongeveer halverwege op de Dikeos berg op een hoogte van ruim 300 meter, het dorp heeft een schitterende ligging tegen de berghelling. Het traditionele dorp met witte huizen en smalle straatjes, enkele souvenirwinkels en cafeetjes wordt vaak bezocht tijdens een dagtocht. Er worden theesoorten en kruiden verkocht die vrouwen in de bergen plukken en er zijn lokale gerechten te proeven. Zia is de uitvalsbasis voor wandeltochten naar de top van de Dikeos. In de avond zijn er regelmatig folklore programma’s met lokale muziek en dans, bezoekers kunnen de dansen leren. Vanuit verschillende plaatsen aan de kust van Kos worden er excursies aangeboden naar Zia met een lokale feestavond of een wandeling naar de kapel Christos Dikeos.

 

Palio Pyli

 

 

Palio Pyli ligt op de noordelijke helling van de Dikeos, het is een verlaten dorp maar met een bijzonder mooie ligging. Het nabij gelegen Pyli is wel bewoond en is een van de belangrijkste landbouwgebieden op het eiland. In Palio Pyli liggen de ruïnes van drie Byzantijnse kerken. De oude kerk die nog het meest intact is, is de Ypapantis kerk. In deze kerk zijn fresco’s te zien uit de 14de eeuw en jaarlijks op 2 februari is het feest van Ypapantis. Er ligt ook een oude Byzantijnse vesting, die ook wel het kasteel of de burcht wordt genoemd, het kasteel is gebouwd in de elfde eeuw. Het uitzicht vanaf het kasteel Palio Pyli is indrukwekkend en kijkt uit op: Tigaki, Mastichari, het eiland Pserimos, het eiland Kalymnos en de Turkse kust. Als gevolg van een epidemie werd Palio Pyli verlaten en gingen de bewoners in Pyli wonen. Hotels en appartementen in de omgeving liggen aan de kust voor Kardamena.