Kardamena

 

Kardamena ligt aan de zuidkust van het Griekse eiland Kos op circa 30 kilometer van Kos-stad, Kardamena heeft een lang strand en het is een populaire vakantiebestemming in een mooie omgeving op korte afstand van het vliegveld. Het dorp ligt centraal tussen het strand en een vruchtbare vallei. Het dorp staat bekend om de productie van zijn mooie aardewerk en de vruchtbare grond met vooral de heerlijk zoete meloenen.

 

Kardamena Kos

 

Vanwege het zes kilometer lange zandstrand is er een ruime keus in accommodaties, van rustig naar druk. Een gedeelte van het strand is een Blauwe Vlag strand voor schone en veilige stranden, op het strand zijn veel watersportfaciliteiten en langs de boulevard liggen verschillende restaurants, disco’s en winkeltjes. Sommige delen van het strand zijn rotsachtig maar het grootste gedeelte is een goed zandstrand dat gezien wordt als kindvriendelijk omdat het langzaam afloopt in zee.

 

Alasarna

 

In de zomermaanden wordt er in Kardamena elk jaar het culturele festivals Alasarna georganiseerd met theatervoorstellingen en muziek optredens. Alasarna is de naam van de oude nederzetting waarop het huidige Kardamena is gebouwd. Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat Alasarna in de tweede eeuw v. Chr. een belankrijk stedelijk centrum was. Tijdens de opgravingen zijn er indrukwekkende ruines gevonden en veel stenen voorwerpen van onder andere vulkanisch gesteente voor dagelijks gebruik.

 

 

 

Excursies

 

In de haven van Kardamena liggen vissersboten en excursieboten en er is een mooi uitzicht op het eiland Nisyros, de excursiebootjes varen naar het vulkanische eiland Nisyros of langs de kust met een bezoek aan een van de mooie stranden. In het lokale stadhuis zijn twee permanente tentoonstellingen te zien:  een folklore tentoonstelling waar lokale klederdracht en gebruiksvoorwerpen zijn te bezichtigen en een tentoonstelling over de lokale zeevaart van het eiland Kos. Agia Varvara is een rustig gedeelte aan deze kust met een aantal kerken, ten noordwesten van Kardamena ligt Antimachia. Het dorp Antimachia is een rustige plaats met een oude burcht, een volksmuseum en een nog goed werkende Griekse windmolen.

 

Vanaf de kust bij Kardamena loopt er een weg door de bergen naar de dorpen Pyli en Palio Pyli of Paleo Pyli in het binnenland van Kos op de Mount Dikeos. Pyli is een van de belangrijkste landbouwgebieden op Kos en een opvallende bezienswaardigheid op deze plek is het bronnenhuis, gebouwd aan het einde van de zestiende eeuw. In Palio Pyli zijn de restanten te zien van een aantal Byzantijnse kerken met mooie muurschilderingen. Het is een mooie tocht door de bergen met schitterende uitzichten.