Kefalos

 

Kefalos ligt hoog boven de zee in het zuidwesten van Kos en is een gezellig plaats met veel straatjes. Vanaf de bergtop van het dorp Kefalos is er mooi uitzicht op de baai. Kefalos wordt wel gezien als het meest authentieke Griekse dorp van Kos. Bewoners van het bergdorp verkopen lokale producten zoals honing, kaas en kruiden. In het dorp zelf is weinig toerisme, aan de kust bij de Kefalos Baai liggen hotels en mooie stranden, zoals het Agios Stefanos strand en het Kamari strand. Vlak bij Kefalos ligt de Zini berg, in de oudheid lag hier Astypalea, de vroegere hoofdstad van Kos. In Astypalea is 460 jaar v. Chr. de beroemd geworden Hippocrates geboren. Onderweg naar Kefalos zijn er veel grotten zoals de Aspropetra grot. Bij het dorp staan enkele oude windmolens en de restanten van de burcht of het kasteel Kefalos.

 

Kamari

 

Kamari is de kleine haven van Kefalos en een mooie plaats voor zonaanbidders en surfers. Het strand is één van de mooiste van het eiland Kos. Het strand van Kefalos en Kamari sluit op elkaar aan, het strand van Kamari wordt ook vaak het strand van Kefalos genoemd. 

 

Het strand van Kamari is circa vijf kilometer lang en ligt aan de voet van de Zini berg. Het is een Blauwe vlag strand met parasols en ligbedden. De zee is kristalhelder en heeft een mooie golfslag voor surfers. In de omgeving van Kamari zijn hotels en appartementen en een paar goede visrestaurants met verse vis.

 

Agios Stephanos

 

Agios Stephanos Kos

Agios Stephanos ligt iets voor Kefalos. Agios Stephanos of  Agios Stefanos is genoemd naar de vroegchristelijke Agios Stephanos basiliek. Deze kerk en nog een tweede kerk werden waarschijnlijk in de vijfde eeuw na Chr. gebouwd. De restanten van de kerk, pilaren en mozaïekvloeren zijn te bezichtigen, het zijn de best bewaarde overblijfselen uit het laat-antieke christendom. De zee bij Agios Stephanos is ondiep, het eilandje tegenover het strand is bijna lopend te bereiken. Het eilandje heet Kastri maar wordt ook wel Agios Nikolaos genoemd naar de wit met blauwe Agios Nikolaos kerk op het eilandje. Langs dit hele stuk kust liggen wellicht de mooiste stranden van Kos: de Golden beach of Paradise beach, het Agios Stefanos strand, het Kefalos strand en het Kamari strand.

 

Kastri

 

 

 

 

Het eilandje Kastri is rotsachtig en er is weinig vegetatie. Op de top van de rots liggen de restanten van een kasteel. Het kasteel werd gebruikt om de baai te beschermen tegen piraten. De kerk op Kastri is de Agios Nikolaos kerk. De kerk staat op deze opvallende locatie omdat de heilige Nikolaos de beschermer van zeelieden is.