Kos-stad

 

Kos-stad is het culturele centrum van het Grieks eiland Kos, er zijn veel bezienswaardigheden uit verschillende tijdperken. Vanuit de Mandraki haven naar links ligt de burcht Neratzia, het Venetiaanse kasteel van de ridders. De zuidkant van het kasteel staat met een boogbrug in verbinding met de oude stad. Deze brug ligt over de Leoforos ton Finikon, de Palmenboulevard. Een gedeelte van het kasteel is in gebruik als theater en in de zomer zijn er muziekoptredens en theatervoorstellingen.

 

Kos-stad

In het centrum van Kos-stad ligt de nieuwe agora, de marktplaats. In deze markthallen zijn veel Griekse producten te koop, aan het plein van de markthallen liggen restaurants en kafenions. De grote Agia Paraskevi kerk staat in het centrum van Kos-stad. Op de feestdag (Griekse naamdag) van Sint Friday op 26 juli komen er veel pelgrims naar de kerk. Het Panhellenion werd gebouwd in 1935 en diende als kantoor van de Italiaanse fascistische partij. Nu is het gebouw in gebruik als bioscoop Orpheus. In de zomer worden er filmvoorstellingen buiten op het plein gehouden. De kapel van het Heilig Kruis in Kos-stad is de katholieke kerk voor de stad en het eiland Kos en onderdeel van de kerk van het Lam Gods (Agnus Dei). De laan met de cipressen aan de zijkanten leidt naar het portaal. Deze verticale granieten portaal is versierd met kruizen en rituele symbolen. De kapel ligt bij de katholieke begraafplaats, op deze begraafplaats zijn ook de Italiaanse soldaten uit de tweede wereldoorlog begraven.

 

 

Kos-stad is een gezellige stad waar oud en nieuw zich hebben vermengd tot een levendig centrum van het eiland Kos. Een favoriete vakantie bestemming voor veel toeristen van uit de hele wereld. Ten noorden van Kos-stad ligt Lambi, een badplaats met zandstrand, hotels en disco’s. Ten oosten van Kos-stad liggen  Paradisi, Kaap Psalidi, Agios Fokas en de Empros Therma, deze thermen of warmwaterbronnen liggen  tegenover het vulkaaneiland Nisyros.

 

Psalidi

 

Psalidi ligt ten oosten van Kos-stad en het is feitelijk een voorstad van Kos-stad. Van Kaap Psalidi naar het centrum van Kos-stad is de afstand circa vier kilometer. Vanaf Kos-stad is het een mooie fietsroute via Paradisi naar Psalidi. Het strand van Psalidi is een lang en schoon zand met kleine kiezel strand en er zijn veel hotels en  restaurants. Na Psalidi loopt de doorgaande weg naar Agios Fokas.

 

Agios Fokas

 

Agios Fokas heeft mooie zonsondergangen met uitzicht op de Egeïsche zee. Het strand van Agios Fokas is minder druk dan de stranden bij Psalidi en Kos-stad, er ligt echter wel wat meer kiezel. Ruim twee kilometer voorbij de Kaap Agios Fokas liggen de thermen, Embros Thermae. De thermen van Kos zijn warmwaterbronnen met een temperatuur tussen 42 en 50 graden wat zich vermengt met het koelere zeewater. De warmste temperatuur van de thermen is gemeten bij de gespleten rots, het zwavelhoudende water is waarschijnlijk afkomstig van het tegenoverliggende vulkanische eiland Nisyros.