opgravingen Kos-stad

 

kasteel Neratzia Kos

De opgravingen in Kos-stad zijn een belangrijke culturele bezienswaardigheid van het eiland Kos.

Bij de haven van Kos ligt het Neratzia kasteel. In 1396 begonnen de Johannieters met de bouw van dit gigantische vesting complex. In 1450 zette de gouverneur van Kos, gouverneur Quirini, de bouw van de vesting voort. Na de aanval van de Turken in 1480 liet grootmeester Pierre d’Aubussons versterkingen aanbrengen. In 1514 gebeurde dit nogmaals door de grootmeester del Caretto.

 

De wapenschilden van deze grootmeesters zijn nog op diverse plaatsen te zien. Vanaf de gerestaureerde wallen is er een prachtig uitzicht over de stad.

 

Na een bezoek aan het ridderkasteel kan men via een loopbrug wandelen die over de brede palmenboulevard ligt naar het Platanosplein. Op het Platanosplein staat de plataan van Hippocrates. Volgens de traditie onderwees de arts hier zijn geneeskunst. (platanen kunnen circa 600 jaar oud worden, dus de originele plataan kan het niet zijn).

 

 

Op het schaduwrijke plein staat een oude sarcofaag, het water uit de bron stroomt hierin. In de sarcofaag staat een Arabische inscriptie met het bouwjaar van de moskee.

 

 

Aan het Platanosplein ligt de Hadji Hassan Pasha moskee, de moskee met een loggia en om deze reden ook wel de Loggia moskee genoemd. De Hadji Hassan moskee werd gebouwd in 1786. De moskee is wat vervallen en gesloten maar de minaret is voor zeelieden nog steeds het baken van Kos. Achter de moskee ligt het opgravingterrein van de antieke agora, het oude marktplein.

 

 

Achter het busstation in het zuidwesten van Kos-stad ligt nog een antiek stadsdeel met verschillende opgravingen zoals een hellenistische tempel, altaar van Dionysos, een Gymnasion, een Nymphaion, het Huis van Europa en het Casa Romana, een gerestaureerd Romeins herenhuis. Aan de westkant van het Casa Romana ligt het theater.

 

oude theater Kos

 

Het oude theater in Kos-stad is uit de hellenistische tijd. In het seizoen worden hier toneelstukken opgevoerd en concerten gegeven.

 

De cirkelvormige ruimte, het odeon (odeum), is gerestaureerd. Tijdens de opgravingen van het odeon werd een prachtig beeld van Hippocrates (Hippokrates) gevonden. Dit beeld is nu te zien in het Archeologisch museum van Kos-stad.

 

Naast het odeon ligt een mooie mozaïekvloer. Het Archeologisch museum van Kos staat aan het Vrijheidsplein (Platia Eleftherias). In de hoek van het Eleftherias plein staan de Defterdar moskee. Defterdar was een Turkse hoogwaardigheidsbekleder, de moskee werd in 1725 voltooid.