Tigaki

 

Tigaki ligt in het noorden op het Griekse eiland Kos, elf kilometer ten westen van Kos-stad en is te bereiken via de afslag op de hoofdweg bij Zipari. Het dorp is een handige uitvalsbasis tijdens de vakantie voor het verkennen van het eiland Kos, meerdere malen per dag rijdt er een bus naar de stad, het Lambi strand en naar het Dikeos gebergte.

 

Tigaki Kos

 

In het dorp bij de zijstraten van de rotonde en langs het strand zijn winkeltjes, restaurants, cafés en strandbars. Tegenover Tigaki ligt tussen Kalymnos en Kos het eiland Pserimos, met een kleine traditionele zeilboot, de kaik, is het mogelijk om een excursie te maken naar onder andere het eilandje Pserimos. Vanaf Tigaki is het ook goed mogelijk om met de fiets het eiland te verkennen, langs de kustweg  en tussen de lage duinen loopt een goed fietspad. Onderweg zijn er druiven, tomaten en meloenen te koop bij lokale boeren of bij kraampjes langs de weg.

 

Tigaki strand

 

Tigaki heeft een mooi wit en breed zandstrand met een lengte van bijna tien kilometer en het strand loopt langzaam af in zee, op het strand zijn veel watersportfaciliteiten en fietsenrekken aanwezig. Het strand van Tigaki wordt gezien als een van de mooiste stranden van Kos omdat het een opvallend breed en lang strand is met mooi fijn wit zand. Het Tigaki strand ligt verder in een mooie natuurlijke omgeving met glooiende duinen en is goed bereikbaar met de fiets, de bus en de auto. Het is een goede locatie om te wandelen, om lekker op het strand te relaxen of om actief in het water te zijn.

 

Tussen Tigaki en Marmari ligt het wetland Alykes en een zoutmeer. Het gebied is onderdeel van een beschermd natuurgebied. Voor veel vogels is het wetland Alykes (Alikes) een broedgebied en in de winter een rustig gebied voor trekvogels om te overwinteren, zoals flamingo’s.

 

De flamingo’s zijn vooral in grote getale aanwezig in de winter en in het vroege voorjaar, in de zomer zijn er meestal nagenoeg geen flamingo’s te zien. De opvallende kerk van Agion Anargiron ligt idyllisch verscholen in dit gebied.

 

Tigaki is een populaire bestemming voor een vakantie met kinderen omdat het een rustiger omgeving is dan Kos-stad en het strand kindvriendelijk is met veel faciliteiten.

 

Er zijn goede hotels en appartementen met veel voorzieningen en er kan gekozen worden voor all inclusive of uit eten gaan in een van de lokale restaurantjes. Met de fiets, de bus of een huurauto kan de omgeving worden verkend en het fietspad langs de kust is vlak en gemakkelijk en veilig om te fietsen met kinderen.