Kotychi Lagunes

 

De Kotychi Lagunes liggen in de regio Ilia in het noordwesten van de Peloponessos in Griekenland, een groot deel van het gebied heeft de status van een Ramsar wetland.

 

Kotychi lagunes © ecotoerisme.eu

 

De grote kustlagune Kotychi omvat moerassen met brak water, bossen, duinen, wetlands en kleinere lagunes. Er is een rijke flora en fauna en vooral de wetlanden zijn belangrijke gebieden voor watervogels.

 

Araxos Lagune

 

Araxos lagune © ecotoerisme.eu

 

Het Kotychi natuurgebied ligt van noord naar zuid tussen Vouprasia en Lechaina. In het noorden ligt de Araxos lagune, ook wel de Kalogria lagune genoemd. De Araxos lagune is gescheiden van de Golf van Patras en de Ionische Zee door duinen en een klein eilandje.

 

Mavro Oro

 

Mavro Oro © ecotoerisme.eu

 

Vlak bij Kaap Araxos liggen de Mavro Oro, de Zwarte Bergen met een hoogte van 240 meter. De Mavro Oro worden de zwarte bergen genoemd vanwege de donkere kleur van de vegetatie en een deel van het gesteente.

 

 

Aan het einde van deze bergen is een archeologische opgraving: de Teichos Dymaion, een prehistorische citadel. De versterkte vesting ligt op een steile helling en is waarschijnlijk gebouwd rondom 1300 v. Chr. De muur van de citadel heeft een lengte van 250 meter en een imposante dikte van 4,5 tot 5,5 meter.

 

Prokopos Lagune

 

Prokopos lagune © ecotoerisme.eu

De Prokopos Lagune of het Prokoposmeer ligt op korte afstand van Kalogria, tussen het dorp Metochi en de Mavra Oro. Door de lagune stroomt de Larissos rivier die uitmondt in de Ionische Zee bij Kalogria. De kapel in de Prokopos lagune is alleen bij laag water bereikbaar.

 

Strofylia

 

 

Het Strofylia bos (Strophylia) is een langgerekt bosgebied langs de kust met een lengte van van zo’n 15 kilometer. Het is een van de grootste en laatste duinbossen in Griekenland met zo’n oppervlakte. In het Strofylia kustbos of duinbos groeit vooral de Parasolden (Pinus pinea), de Aloppoden (Pinus halepensis) en de Arcadische eik. Veel bomen zijn 100 tot 200 jaar oud. Planten in Strofylia zijn bv. Vogelmelk, Paarse morgenster en de Paarse aspergeorchis (Limodorum abortivum). De sappen van de Paarse aspergeorchis zouden volgens de overlevering een aborterende stof af geven. 

 

Vos Peloponnesos © ecotoerisme.eu

 

In de bossen leven onder andere vossen, wezels, de Griekse landschildpad en de ransuil.

 

Kounoupelaki

 

Kounoupelaki of Kounapeli is een kleine kaap en een deel van het vlakke zandstrand grenzend aan het Strofylia bos. De kalkheuvel Kounoupelaki heeft een hoogte van 47 meter.

 

Lamia moeras

 

Het Lamia moeras ligt ten zuidoosten van Strofylia, het moeras is vernoemd naar de vrouwelijke demon Lamia. Volgens de Griekse mythologie at de demon Lamia kinderen en tijdens de jacht op kinderen in de rietvelden hoorde men luide kreten.

Later bleek dat deze kreten niet van de demon Lamia afkomstig waren maar van de Roerdomp.

 

Kotychi Lagune

 

De Kotychi Lagune ligt ten zuiden van Manolas en ten noorden van Lechaina, het is de grootste lagune van de Peloponessos met een oppervlakte van ruim 6300 hectare. De Kotychi Lagune is een Ramsar wetland en een Important Bird Area (IBA).

 

De Kotychi Lagune wordt gescheiden van de zee door een circa vijf kilometerlange duinstrook. Het gebied is van cruciaal belang voor migrerende en broedende vogels maar ook voor overwinteraars. Vogelsoorten in het gebied zijn onder andere de Grote en de Kleine zilverreiger, de Kleine torenvalk en de Zwarte ibis.