Aradena

 

Aradena Kreta

Het dorp Aradena op het eiland Kreta ligt in de Lefka Ori (Witte Bergen) in de regio Sfakia in het zuidwesten van Kreta in Griekenland. Aradena ligt acht kilometer ten oosten van Agia Roumeli en drie kilometer ten noorden van Loutro aan de Libische Zee.

 

In het dorp Aradena staat een kleine Byzantijnse kerk gewijd aan aarstengel Michaël, binnen in de kerk zijn mooie muurschilderingen en iconen te zien. In de directe omgeving van het dorp liggen de restanten van de oude stad Aradin.

 

 

 

Twee kilometer ten oosten van Aradena ligt het dorp Anapoli, hier ligt een smalle ijzeren brug, de brug wordt wel de Vardinogiannisbrug genoemd naar de Kretenzer familie die de brug schonk aan Kreta. Door deze brug zijn de dorpen Agios Ioannis en Aradena nu verbonden met de dorpen Anapoli en Chora Sfakion. In de zomermaanden kan men soms bungeejumpen vanaf de brug, het is een van de hoogste bungeejumping sprongen vanaf een brug in Europa.

 

Aradena Kloof

 

De Aradena Kloof op Kreta ligt ten oosten van de Samariakloof. Een wandelpad door de indrukwekkende Aradena Kloof is bereikbaar vanaf het dorp Aradena en eindigt een paar kilometer ten westen van Loutro op het Marmara strand. Loutro is een kleinschalige vakantie bestemming aan een beschutte baai. In het verleden was het dorp alleen per boot of voet bereikbaar en stond het bekend als een piratennest.

 

Het wandelpad is ook vanaf beneden naar boven te lopen, vanaf het strand Marmara aan de Libische Zee naar het bergdorp Aradena. De lengte van de route door de kloof is afhankelijk van de gekozen wandelroute. Het smalste deel van de Aradenakloof ligt bij het dorp Aradena, hier heeft de kloof rotswanden met een diepte van bijna 138 meter en op de grond een breedte van maar acht meter.

 

Het smalle ezelspad, de Kalderimi, is een verhard pad dat door de kloof zigzagt. Tot aan de aanleg van de brug was de Kalderimi het enige begaanbare pad naar de omliggende dorpen. Er zijn nu twee wandelroutes door de Aradenakloof, een vrij ruige klimroute met een lengte van circa zeventien kilometer en een goed begaanbare wandelroute vanaf zee met een lengte van circa acht kilometer. Op de rotswanden van de Aradenakloof groeien verschillende soorten inheemse planten en er leven veel roofvogels. Vooral in het voorjaar zijn de berghellingen mooi met klaprozen, kamille, wilde tijm en salie. In de bergen van Sfakia liggen ook veel natuurlijke grotten waar verzetstrijders vroeger een schuilplaats vonden en centraal in de kloof ligt een bron.