Archeologisch Museum Heraklion

 

Het Archeologisch Museum Heraklion ligt tussen het Eleftheriasplein en de Venetiaanse haven in Iraklion op het eiland Kreta in Griekenland. Het is een van de meest indrukwekkende museums van Griekenland. Het museum is op maandag geopend van 12:30 tot 18:00 uur en op dinsdag t/m zondag van 08:00 tot 18:00 uur. De 22 zalen van het museum zijn chronologisch ingedeeld, voor een goed overzicht kan men het beste gewoon in zaal 1 beginnen met het bezichtigen van de uitgebreide collectie.

 

In zaal 1 zijn vondsten uit de neolithische en Vroeg-Minoïsche periode, van 3500 tot 1900 v. Chr. De periode voor de bouw van de grote paleizen op Kreta. 

 

In zaal 2 zijn vondsten te zien uit de periode 1900 tot 1700 v. Chr., de periode van de oude paleizen waaronder mozaïek uit Knossos.

 

Zaal 3 omvat dezelfde periode met aardewerk uit de Kamares grot in het Ida gebergte, met de Schijf van Festos en vazen en schalen uit Phaestus (Festos).

 

Zaal 4 is de neopalatiale periode 1700-1450 v. Chr. Een bloeiende periode van de Kretenzische beschaving met opgravingen uit de nieuwe paleizen.

 

In zaal 5 zijn vondsten uit Knossos te zien, periode 1450-1400 v. Chr. Zo zijn er kleitafels met het vroege Lineair A en Lineair B schrift en stenen vazen uit het paleis Knossos.

 

 

In zaal 6 zijn grafvondsten uit dezelfde periode, met Egyptische vazen en mooie gouden sieraden.

 

In zaal 7 zijn vooral opgravingen te zien uit de villa’s en offergeschenken uit gewijde grotten zoals de Arkalochori grot op Midden-Kreta.

 

In zaal 8 is de beroemde rhyton van bergkristal te zien, een gegraveerde stenen rhyton die oorspronkelijk met bladgoud was bedekt en een rhyton in de vorm van een stierenkop. Een rhyton is een soort drinkhoorn. Er zijn ook andere drinkhoorns en veel voorwerpen uit opgravingen rond het Paleis van Zakros.

 

 

Zaal 9 bevat vondsten uit Oost-Kreta zoals zegelstenen van halfedelsteen. Uit het dorp Gournia zijn bronzen gereedschappen te zien en van het eiland Psira bijzondere vazen. Tevens zijn er kleifiguurtjes van mens en dier zoals gehoornde kevers die gewijd werden in een heiligdom bij Piskokefalo ten zuiden van Sitia.

 

Zaal 10 toont het eerste verval van de Minoïsche beschaving van 1350 tot 1150 v. Chr., van een heiligdom uit Gazi zijn verschillende godinnen van klei te zien. De relatieve armoede uit die tijd wordt getoond door sieraden van glas en halfedelstenen in plaats van goud.

 

Zaal 11 toont de verandering in het leven op Kreta in de periode 1100-800 v. Chr., bronzen wapens worden vervangen voor ijzeren wapens.

 

In zaal 12 zijn voorwerpen van 800-700 v. Chr. zoals urnen uit Fortetsa bij Knossos, bronzen voorwerpen uit het grotheiligdom van Zeus in het Ida gebergte.

 

Zaal 13 toont grafkisten van klei en badkuipen die door de Minoërs ook als grafkist werden gebruikt.

 

 

In zaal 14 zijn reconstructies te zien van de magnifieke fresco’s die het paleis van Knossos versierden, tevens is er houtens schaalmodel van het paleis. De stenen sarcofaag van Agia Triada uit circa 1400 v. Chr. is waarschijnlijk een van de kostbaarste objecten uit het museum.

 

Zaal 15 en 16 tonen wederom fresco’s waaronder drie fragmenten uit een huis in Knossos met een blauwe lijster te midden van apen en bloemen in een tuin.

 

In de zalen 17 tot en met 21 staan objecten uit verschillende perioden, zoals stenen en bronzen beeldhouwwerken.

 

Tot slot in zaal 22: drie bronzen beelden uit Dreros (Driros), het zijn beelden van Apollo, Artemis en Latona.