Arkadi klooster

 

 

Het Arkadi klooster is het meeste bekende klooster van Kreta in Griekenland, het is een nationaal monument voor de martelaren uit 1866 en een van de belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland. Het Arkadi klooster ligt 23 kilometer ten zuidoosten van Rethymnon, het ligt op een brede hoogvlakte in het noordwesten van het Idagebergte. Het klooster heeft nu een vreedzame ligging maar kent een roerige geschiedenis.

 

 

Kretenzische verzet

 

Op 9 november 1866 verscholen gezinnen van Kreta zich in de wijnkelder van het klooster dat door de Turken werd belegerd. Maar de wijnvaten waren vanwege de Turkse belegering met buskruit gevuld. De juichende Turkse troepen waren het kloosterterrein al binnengedrongen en stonden voor de kelderdeur. Zoals met veel belegeringen in Griekenland of het nu Turkse of later Duitse belegeringen waren, kozen de Kretenzers voor de Griekse strijdkreet: “Vrijheid of de Dood”. De Griekse leider Konstantinos Giaboudakis schoot met zijn pistool op de kruitvaten terwijl de Turken voor de deur stonden. Volgens de volksverhalen beefde de aarde door de gigantische explosie en het geluid weerkaatste tussen de bergen van Kreta. Ruim 800 Kretenzers stierven maar nog veel meer Turken kwamen om. Deze daad van moed en opoffering kwam onder de aandacht van het vasteland van Griekenland, de Russen, de Britten en Amerika. Er werd een schip uitgerust de “Arkadi” met goederen en vrijwilligers. Het duurde nog bijna 30 jaar voordat de Turken voorgoed Kreta verlieten maar Arkadi werd het kenmerk voor de vrijheidsstrijd van Kreta en een nationaal monument ter ere van het Kretenzische verzet.

 

Arkadi klooster bezienswaardigheden

 

Voor de Kretenzers is Arkadi het symbool van een vastberadenheid om de toekomst in eigen hand te hebben, het is echter ook een actief klooster van de Grieks-orthodoxe kerk met monnikenverblijven en een aantal bezienswaardigheden voor de bezoeker.

 

Voor de bezoeker is het klooster een oase van rust tussen de zacht glooiende heuvels omringd door olijfboomgaarden en eikenbomen. De wijnranken groeien over de pergola’s in de kloostergangen en kippen en katten zwerven rond. De idyllische ligging maakt het moeilijk om je het geweld uit die tijd voor te stellen maar er zijn nog zichtbare gevolgen, zoals kogelgaten in een deur, Turkse granaatinslagen in een cipres in de kloostertuin en verbrokkelde muren door intensief geweervuur.

 

De kerk van het Arkadi klooster is gebouwd in de 16de eeuw, de architectuur van het gebouw is sterk beïnvloed door de renaissance architectuur. Links van de kerk ligt de beroemde kruitkamer, met de inscriptie: “Het vuur dat in deze crypte werd ontstoken en het glorieuze Kreta van het ene eind tot het andere in vlam zette, was het vuur van God – een brandoffer waarin de Kretenzers voor hun vrijheid stierven”.

 

De windmolen bij de westelijke hoofdpoort is omgebouwd tot een knekelhuis oftewel een ossuarium. Het is een herdenkingsmonument voor de doden, hier liggen de schedels van de omgekomen Kretenzers en er staan enkele borstbeelden. Naast het klooster is een klein historisch museum met veel informatie over de geschiedenis van het Arkadi klooster. De entreeprijs voor het klooster inclusief museumbezoek is € 3,50 per persoon (2019), 65+ en onder de 18 is gratis entree. In de zomer dagelijks geopend van 09:00 tot 20:00 uur.