Gournia

 

Gournia op Kreta in Griekenland heeft een schitterende ligging aan de Golf van Mirabello, 18 kilometer ten zuiden van Agios Nikolaos en 18 kilometer ten noorden van Ierapetra in de regio Lassithi. In de oude stad van Gournia (Gournia Minioki Poli) stond een relatief klein Minoïsch paleis complex. Het Minoïsche paleis en een groot deel van de oude stad met 60 huizen is opgegraven door de vrouwelijke archeoloog Harriet Boyd-Hawes en haar team aan het begin van de 20ste eeuw.

 

 

Gournia ligt op het smalste punt van Kreta, door deze strategische ligging werd de kleine Minoïsche stad het belangrijkste handelscentrum van de Minoïsche tijd. De stad was bewoond vanaf 2700 v. Chr. tot aan 1450 v. Chr. In het jaar 1600 v. Chr. kwam de stad met naar schatting z’n 4000 inwoners tot grote bloei maar ging ten slotte verloren door aardbevingen. In het jaar 1500 v.Chr. werd de stad gedeeltelijk weer heropgebouwd maar uiteindelijk werd de stad definitief verlaten in 1200 v. Ch.

 

De oude stad Gournia was traditioneel gebouwd met smalle straten en kleine huizen, behalve het paleis dat meer weg had van een groot herenhuis. Voor elk huis lag een waterbekken waar de oude stad nu naar is genoemd. De oorspronkelijke Minoïsche naam van de stad is niet bekend. De huizen waren gebouwd rondom het paleis en een grote binnenplaats. De belangrijkste straat liep van noord naar zuid en was het centrum van commerciële activiteiten. Tijdens de opgravingen zijn er veel kunstvoorwerpen en gereedschappen gevonden die te zien zijn in het Archeologisch Museum van Agios Nikolaos. Ten noorden van de oude Minoïsche stad ligt de heuvel Sphoungaras, op de zuidelijke helling van deze heuvel zijn Minoïsche graven gevonden. Vondsten uit deze graven zoals sieraden en vazen zijn te zien in het Archeologisch Museum van Heraklion.

 

Openingstijden en entreeprijs

 

De openingstijden van Gournia zijn van 08:00 tot 20:00 uur en in de wintermaanden van 08:30 tot 15:00 uur. De entreeprijs voor de archeologische opgraving is € 2,- per persoon. Voor 65+ en jonger dan 18 is de entree gratis (2019). Gratis bezichtigen kan op 6 maart, 18 april, 18 mei, 5 juni, laatste weekend van september (European Heritage Days), 28 oktober en elke eerste zondag van de maand in de maanden november tot en met maart. Gournia is een mooi en rustig gelegen opgraving met weinig bezoekers omdat weinig mensen deze plaats kennen maar het is een interessant gebied uit de Minoïsche tijd.