Ierapetra

 

Ierapetra ligt aan de zuidoostkust op Kreta in Griekenland, de stad ligt 35 kilometer ten zuiden van Agios Nikolaos.

 

De stad heeft ruim 16.000 inwoners en het is de dichtstbevolkte stad van de regio Lassithi.

Ierapetra is de meest zuidelijke stad van Griekenland en de meeste zuidelijke stad van Europa.

 

Ierapetra is een sfeervolle stad aan de Baai van Ierapetra op Kreta, in de haven staat het oude Venetiaanse Fort van Kales. De oude stad heeft een middeleeuws stratenpatroon met smalle vaak doodlopende straatjes, oude en kleine huizen, een voormalige Ottomaanse moskee en het Huis van Napoleon. In het moderne gedeelte van de stad ligt de belangrijkste winkelstraat met een aantal kerken, een archeologisch museum en de gezellige boulevard met veel winkeltjes, cafés en restaurants.

 

 

Ierapetra en omgeving is een Quality Coast bestemming, een duurzame Europese bestemming met een natuurlijke en culturele identiteit en veel mooie en rustige stranden. In de omliggende bergen liggen een aantal kloven zoals de Ha-kloof, de Sarakinakloof of Myrtoskloof, de smalle Mesonakloof, de Havgaskloof en de Orinokloof die door loopt tot aan het dorp Koutsouras. De kloven zijn vrij ruige rotsachtige en vogelrijke gebieden waar, meestal met een gids, gewandeld kan worden.

 

 

 

Gra Ligia

 

 

Gra Ligia ligt op een kleine zes kilometer ten westen van Ierapetra, in het dorp staat een buste van de Nederlander Paul Kuijpers. Ierapetra is vanaf eind jaren ’60 bijzonder welvarend geworden door de kastuinbouw. Paul Kuijpers introduceerde deze vorm van tuinbouw in de streek, door de plastic kassen konden de boeren meerdere keren per jaar oogsten. Paul Kuijpers, geboren in Elst, kwam in 1971 door een verkeersongeval op Kreta om het leven. Er werd een weg naar hem genoemd en een buste geplaatst in het nabij gelegen dorp Gra Ligia.

 

Bramiana Meer

 

 

Het Bramiana Meer ligt een kleine zeven kilometer ten noordwesten van Ierapetra. De Bramiana Dam en het stuwmeer werden aangelegd in 1986 om de omgeving van drinkwater te voorzien en om de lokale kassen en tuinbouw in de droge zomers water te kunnen leveren. Het schitterend tussen de bergen gelegen Bramiana Meer wordt gevoed uit verschillende bronnen en rivieren en is nu een belangrijk wetland en een bijzonder vogelrijk gebied. Het wetland is vooral belangrijk voor migrerende vogels, er zijn ruim 200 vogelsoorten waargenomen. Het Natuurhistorisch Museum Kreta in Iraklion heeft veel informatie over het natuurgebied. Het Bramiana Meer en het eiland Chrisi zijn beiden een Natura-2000 gebied.

 

Chrisi

 

De bijnaam van Ierapetra is “Bruid van de Libische Zee”.  De Libische Zee is een deel van de Middellandse Zee en ligt ten zuiden van de Griekse eilanden Kreta, Kythira en Karpathos. In de Libische Zee tegenover Ierapetra ligt het eiland Chrisi, ook wel het “Gouden eiland” genoemd. Chrisi is een onbewoond eiland met een oppervlakte van vijf vierkante kilometer en een natuurgebied. Op het eiland Chrisi liggen schitterende stranden en zandduinen, vanaf Ierapetra varen er regelmatig bootjes naar het eiland.