Iraklion

 

Iraklion is de hoofdstad van Kreta in Griekenland en de grootste stad op het eiland, het is een levendige stad met een oude haven, een fort, het Ammoudara zandstrand, musea en veel winkeltjes en restaurants. In de Minoïsche tijd was Iraklion de haven voor Knossos, de stad werd Heraclium genoemd naar de mythische plaats van Heracles. De Venetianen noemden de stad vanaf 1210 Candia, de stad werd een belangrijke handelshaven op de galeiroute en de Kretenzers exporteerden hout, wijn, kaas en druiven. De Turken noemden de stad vanaf 1669 Megalo Kastro naar het grote fort, in 1898 kwam er een eind aan de overheersing en de stad werd weer Iraklion genoemd.

 

Bezienswaardigheden Iraklion

 

In de oude haven van Iraklion liggen nog vissersboten, het Venetiaanse fort werd gebouwd tussen 1523 en 1549 en vormde een belangrijk verdedigingswerk. Het fort ook wel Kastro Koules genoemd is een van de mooiste forten in het hele Middellandse Zee gebied.

 

 

Op de buitenmuren zijn drie in reliëf gebeeldhouwde leeuwen van St. Marcus, symbool van de Venetiaanse stadstaat, te zien. Vanuit het fort is er een mooi uitzicht op Iraklion aan de voet van het Idagebergte. Aan de andere kant is er uitzicht op het eiland Dia, een beschermd gebied voor de Kretenzische wilde geit (Kri-kri). Tegenover het Kastro Koules liggen de Venetiaanse arsenalen waarin nu nog in de scheepswerf schepen worden gebouwd en gerepareerd.

 

 

Vanuit de haven kan men de Odos 25 Avgoustou weg volgen. Bovenaan deze weg ligt de Agios Titos kerk, een van oorsprong Byzantijnse kerk, met een mooi interieur. Op het plein staat ook de Venetiaanse Loggia waar de Venetiaanse aristocratie sociale evenementen hield. Hiernaast staat de Agios Markos kerk, in het pand zijn tentoonstellingen van het gemeentemuseum en er worden soms concerten gehouden.

 

 

Op het centrale plein Platia Venizelou staat de Morosini fontein, gebouwd in 1628 door Francesco Morosini. De fontein is onder meer versierd met vier leeuwen, het plein wordt hierom lokaal ook wel “ta liontaria” genoemd. Tegenover de fontein ligt de Odos Dedalou, een trendy winkelstraat met boekwinkels, boetiekjes en restaurants. Dedalou komt uit op het Platia Eleftherias, het vrijheidsplein en het grootse plein van Iraklion. Het plein is een belangrijke ontmoetingsplaats en er worden demonstraties gehouden, herdenkingen en Griekse nationale feestdagen gevierd.

 

Rondom de oude binnenstad lag de stadsmuur van Iraklion met diverse bastions. Bij het Martinengo bastion ligt het graf van Nikos Kazantzakis (1883-1957), de bekendste schrijver van Kreta, op zijn grafsteen staat: “Ik hoop niets, ik vrees niets, ik ben vrij”. Het Archeologisch Museum Heraklion  (Iraklion) is een van de grootste en meest indrukwekkende musea van Griekenland.

 

Archanes

 

In de groene omgeving van Iraklion ligt Archanes met de bergdorpen Pano Archanes en Kato Archanes op circa tien kilometer afstand van Iraklion. De dorpen liggen in een groene bergvallei waar veel druiven en olijven worden verbouwd. De agrarische coöperatie van Archanes is een van de oudste van Griekenland en een groot deel van de wijn wordt geëxporteerd naar Nederland en Duitsland.

 

 

Op Mount Juktas ligt een Minoïsch heiligdom dat gebruikt werd voor religieuze doeleinden en waar waarschijnlijk offers werden gebracht. Tussen de twee dorpen ligt Fourni, een oude necropolis die tussen 2400 en 1200 v. Chr. dienst deed als begraafplaats, er zijn een koepel en graven te zien. In het centrum van Archanes liggen bij Tourkogitonia de restanten van een Minoïsch paleis en er is een archeologisch museum met een reconstructie van het Minoïsche leven in Archanes.

 

Katalagari

 

In de directe omgeving ligt Katalagari in de groene omgeving van de Imeri Kilada vallei. Katalagari is in amfitheater stijl op een hoogte van 560 meter tegen de Kefala heuvel gebouwd met schitterend uitzicht op de Kretenzische Zee. Ten zuiden van Archanes ligt Choudetsi, een bergdorp op een hoogte van 440 meter tussen de groene bergen. Choudetsi ligt in de voormalige Nikos Kazantakis gemeente, nu de Archanes-Asterousia gemeente. In het dorp is een museum met traditionele muziekinstrumenten, de fontein Chatzines is gebouwd in 1671 en er zijn een aantal kerken en restaurants.