Keuken van Kreta

 

De keuken van Kreta of de Kretenzische keuken in Griekenland staat al jaren bekend als een van de gezondste keukens waarbij vooral wordt gekookt met veel verse en lokale ingrediënten. Onderzoek door de Rockefelller Foundation toonde na de tweede wereldoorlog aan dat de voedingsgewoonten van de inwoners bijzonder goed waren aangepast aan de natuurlijke rijkdommen van het eiland en de behoeften van de bewoners. In latere onderzoeken van Keys en Menotti werd aangetoond dat van het hele Middellandse Zeegebied op Kreta de minste gevallen van hart- en vaatziekten en kanker voorkomen dankzij de gezonde voedingsgewoonten van de inwoners. In de Zeven Landen studie, een onderzoek naar hart- en vaatziekten en voeding, werd aangetoond dat het mediterrane dieet een positief effect heeft op de gezondheid maar dat het Kretenzische dieet nog betere resultaten toonden in de daling van ziektes. Een onderzoek van Chatzi, speciaal gericht op kinderen, heeft aangetoond dat kinderen bij het Kretenzische dieet minder vaak last hadden van astma en allergieën. De onderzoeken zijn voornamelijk uitgevoerd voor de introductie van fastfood en bij de vaste bewoners van het eiland. Het mediterrane dieet kan per land of zelfs per streek verschillend zijn door culturele, religieuze en economische omstandigheden.

 

Kwaliteitslabel Keuken van Kreta

 

De authentieke Keuken van Kreta is niet alleen gezond maar vooral lekker door de pure smaak en de verse natuurlijke ingrediënten van zongerijpte groenten en fruit van de vruchtbare valleien op het eiland, verse kruiden uit de bergen en verse vis of mals vlees en de beste kwaliteit olijfolie. Naast de gewone gerechten worden er vaak lekkere en gezonde stoofpotten gemaakt of hartige taarten gebakken die smaakvol en mild gekruid zijn.

 

Er zijn veel restaurants op Kreta die het traditionele voedsel noemen op de menukaart maar veel van deze restaurants op het eiland zijn toch nog gericht op de snelle hap en de aangepaste toeristische gerechten. Door de toegenomen populariteit van fastfood werd de gezonde keuken van Kreta aangetast, nu is er een kwaliteitslabel ingevoerd voor restaurants met de Kretenzische keuken.

 

De restaurants die het label “Keuken van Kreta” mogen gebruiken moeten voor minstens 65% Kretenzische gerechten serveren met alleen gebruik van lokale producten en lokale olijfolie en voldoen aan de wettelijke hygiëne en voedselveiligheidsnormen.

 

 

Restaurants op Kreta met het kwaliteitslabel zijn:

 

Rethymnon regio: restaurant Veneto, Alana restaurant, restaurant Avli, restaurant Prima Plora, Kastro taverna, Panakron taverna, restaurant Enagron.

Iraklion regio: taverna Erganos, restaurant bij de huizen Thalori, Hotel Creta Maris restaurant, Krites Tavern, restaurant Ambrosia bij de Apollonia Beach Resort & Spa.

Lassithi regio: restaurant VAI, restaurant Yantes en de Robinson tavern.

Chania regio: taverna Tzaneris and Archontissa, restaurant Botanical Park of Crete, Piperia restaurant, restaurant bij het Mistral Hotel, Kouzina EPE, Traditional Cretan Gastronomy Center Ntounias en de Kamares tavern.

 

Naast het voedsel kwaliteitslabel is er ook een wijnlabel “Open wijngaarden” gebaseerd op de kwaliteitswijnen van Kreta. De minimale eisen waar een wijndomein met het kwaliteitslabel wijn aan moet voldoen zijn: gemakkelijke toegang voor bezoekers, gedetailleerde informatie over de wijnproductie geven aan de bezoekers en een goede wijnproeverij kunnen organiseren.