Knossos

 

Knossos met het Paleis van Minos op Kreta in Griekenland ligt vijf kilometer ten zuiden van de stad Iraklion. Knossos is een van de oudste steden van Europa of het ook de eerste stad van Europa is niet met zekerheid vastgesteld. De vesting en het paleis worden gezien als het centrum van de Minoïsche beschaving. Deze naam, Minoïsche beschaving, is afkomstig van de mythische koning Minos en Knossos was zijn woonplaats. Knossos was in deze mythe ook de gevangenis van het monster Minotaurus of de Minos-stier. Minotaurus werd uiteindelijk gedood door Theseus, zoon van de koning van Athene en door Ariadne, dochter van Minos.

 

Knossos Kreta Griekenland

Het eerste paleis en de omliggende vesting werd waarschijnlijk tussen het jaar 2000 en 1900 v.Chr. gebouwd maar Kephala, de heuvel van Knossos, werd al veel langer bewoond, vanaf circa 6500 v. Chr. Het oude paleis verviel door een aardbeving en werd rond 1700 v. Chr. opnieuw gebouwd, rondom het nieuwe paleis werden enkele huizen gebouwd, het kleine paleis en villa Ariadne. Het is de tijd van de Minoïsche welvaart, Knossos was dicht bevolkt en op het eiland Santorini werd de welvarende stad Akrotiri gebouwd. Door de aardbeving op Santorini werd er veel verwoest op Kreta, later, circa 1400 v.Chr. volgde er waarschijnlijk nog een invasie van Myceense legers.

 

 

Opgraving Knossos

 

De Kephala (Kefala) heuvel werd in 1878 onderzocht door de archeoloog Minas Kalokerinos, hij vond een paar voorraadkamers en een aantal pithoi (kruik, voorraadpot). In 1900 begon de Britse archeoloog Arthur Evans aan de opgraving en in 1906 was er al een groot deel van Knossos zichtbaar. Tijdens de opgravingen liet Evans delen van het paleis reconstrueren. Op de westelijke binnenplaats staat nu een standbeeld van Evans. Aan de rechterkant ligt de westelijke ingang van het paleis, in de lange gang zijn kleurrijke fresco’s gevonden met onder andere afbeeldingen van bloemen zoals de Madonnalelie, die symbool staat voor zuiverheid. Op de bovenverdieping liggen links de voorraadkamers en enkele pithoi (meervoud pithos). In een pithos kon circa 200 liter olijfolie of wijn worden bewaard. Het middelpunt van het paleis was de troonzaal met een troon en twee stenen banken, hier werd ook de griffioen fresco gevonden. De gang naar de woonvertrekken van de koningin was versierd met een dolfijnenfresco. Voor een goed overzicht van de complete omvang van Knossos en alle gebouwen is het aan te raden om met een gids een rondleiding te maken.

 

Openingstijden en entreeprijs

 

De openingstijden van Knossos zijn: in de zomermaanden van 08:00 tot 20:00 uur en in de wintermaanden van 08:00 tot 17:00 uur. De entreeprijs voor de archeologische opgraving in combinatie met de entree van het museum Iraklion is € 15,- per persoon (2019), gereduceerde prijs voor 65+ is € 8,- . Gratis entree onder de 18 jaar en gratis bezichtigen kan op 6 maart, 18 april, 18 mei, laatste weekend van september (European Heritage Days) en op  28 oktober.

 

Museum

 

Knossos en het Paleis van Minos waren heel kleurrijk met veel fresco’s, beelden en okerkleurige pilaren en muren.

Veel van deze opmerkelijke fresco’s en beelden van onder andere slangengodinnen zijn nu te zien in het archeologisch museum van Iraklion.