Kourtaliotiko kloof

 

De Kourtaliotiko kloof ligt in het zuiden van Kreta in Griekenland op korte afstand van Plakias en het Preveli strand en een kleine 30 kilometer ten zuiden van de stad Rethymnon. De kloof ligt bij de bergketen Kouroupa en heeft een lengte van bijna drie kilometer.

 

Een wandelroute door de kloof wordt vanuit diverse plaatsen mogelijk gemaakt. In Plakias is een boekingkantoor voor een wandeling door de kloof naar het Preveli strand. De wandeling duurt circa 5 uur, daarna relaxen op het mooi strand en met de boot weer terug naar het beginpunt. De ingang van de kloof kan vrij winderig zijn, onderweg is er op een plateau in de rotsen een mooi uitzicht op de kloof.

Vanaf het plateau is er een lange trap naar beneden in de kloof, hier staat ook de Agios Nikolaos kapel en er is een waterval met een hoogte van zon 40 meter.

 

Het eindpunt van de wandeling is het Preveli strand waar de Megalo Potamos rivier die de kloof heeft veroorzaakt uitmondt in zee. Het is een vrij zware wandeling door de kloof maar wel een hele mooi tocht, er zijn veel roofvogels te zien zoals de lammergier en de indrukwekkende vale gier en vooral in het voorjaar en het begin van de zomer de bloeiende planten.

 

 

Er zijn ook kortere wandelroutes mogelijk vanuit een van de omliggende bergdorpjes of door bijvoorbeeld een tocht met de jeep door het landschap te combineren met een wandeling in een gedeelte van de kloof.

 

Een jeepsafari op het eiland is mogelijk vanuit veel vakantiebestemmingen op Kreta zoals Rethymnon.

 

Preveli strand

 

Het Preveli strand en de Preveli Lagune liggen in het zuiden van Kreta, het Preveli strand is een schitterend palmenstrand aan de voet van een klooster. Het strand is rustiger dan het bekende palmenstrand Vai strand en volgens veel bezoekers ook mooier door het natuurlijke ontstaan van de kloof, de rivier, de lagune en het strand. De palmbomen groeien in de Kourtaliotikokloof tot bijna direct aan het strand. Het is mogelijk om met een kano op de Megalo Potamos rivier te peddelen in de kloof.