Phaistos

 

Phaistos ligt in het zuiden van Kreta in Griekenland en was in de bronstijd een Minoïsche nederzetting met het Paleis van Phaistos. Phaistos of in het Latijn Phaestus wordt in de moderne spreektaal ook wel Festos genoemd en staat op de nominatie als werelderfgoed.

 

 

De opgraving ligt iets ten noordoosten van Matala, de vroegere havenplaats van Phaistos.

 

Paleis van Phaistos

 

Het Paleis van Phaistos ligt op een hoogte van 70 meter boven de Messara vlakte met schitterend uitzicht op de vlakte en de twee toppen van de Ida Psiloritis berg. Het Paleis van Phaistos was met een oppervlakte van 8400 vierkante meter het tweede grootste Minoïsche paleis op Kreta, na het Paleis van Knossos. Het oude paleis werd rond 1900 v. Chr. gebouwd maar vernietigd tijdens een aardbeving rond 1700 v. Chr. Na de aardbeving werd het paleis herbouwd maar weer verwoest door een brand rond 1450 v. Chr. Rond de zevende eeuw v. Chr. werd Phaistos weer een bloeiende stad met een eigen munt, tempels en belangrijke handelswegen. In het jaar 150 v. Chr. werd de stad overgenomen door de machthebbers van Gortyn en Gortyn werd in 67 v. Chr. de hoofdstad van Kreta.

 

Opgravingen Phaistos

 

De eerste opgravingen van Phaistos werden gestart in 1900 door Italiaanse archeologen. De plattegrond van het paleis lijkt op die van Knossos. Aan de oostzijde van de binnenplaats is een gevel van het oude paleis blootgelegd, de grote statietrap met uitzicht op de processies werd vermoedelijk als theater gebruikt en in de hoek ligt een altaar die gebruikt werd tijdens godsdienstige ceremoniën.

 

 

Het nieuwe paleis is bereikbaar via de grote trappengalerij en via een smalle trap naar beneden komt men bij de zuilenhal die aan de binnenplaats grenst. Hier liggen de vroegere voorraadkamers met Minoïsche kruiken. De gang van de noordelijke binnenplaats leidt naar het Megaron (Minoïsche of Myceense bouwwijze) van de Koningin, een kleine zaal met vier zuilen, een geplaveide vloer en een gipsen bank. Achter het Megaron van de Koningin ligt het Megaron van de Koning. Iets verderop liggen de baden en de schatkamers waar de beroemde Schijf van Phaistos is gevonden. Agia Triada ligt drie kilometer naar het westen en was vermoedelijk de zomerresidentie van de heersers van Phaistos.

 

Schijf van Phaistos

 

De Schijf van Phaistos of de Schijf van Festos ook wel discus van Phaistos genoemd is een rond tablet van gebakken klei en wordt gezien als een van de belangrijkste vondsten uit de Bronstijd. De discus is gevonden in 1908 bij opgravingen van de oude stad Phaistos. Op de schijf staan aan beide zijden in spiraalvorm gestempelde symbolen van menselijke, dierlijke en plantaardige afbeeldingen. Het doel en de betekenis van de schijf en zelfs de oorspronkelijke geografische plaats waar de schijf gemaakt is zijn niet bekend.

 

Er zijn veel pogingen gedaan om de schijf te ontcijferen maar de Schijf van Phaistos is nog steeds een van de meest beroemde mysteries in de archeologie. Het unieke object is te bezichtigen in het archeologisch museum Heraklion.

 

Openingstijden en entreeprijs

 

De oude stad Phaistos met de opgravingen is in de zomer (1 mei tot 1 november) dagelijks geopend van 08:00 tot 20:00 uur. De entreeprijs is € 8,- per persoon, voor 65+ € 4 per persoon en gratis toegang voor jongeren onder de 18 jaar (2019). Gratis toegang op 6 maart, 18 april, 18 mei, het laatste weekend van september, op 28 oktober en andere nationale feestdagen en op elke eerste zondag van de maand vanaf 1 november t/m 31 maart. De beroemde schijf en andere opgravingen uit Festos zijn te bezichtigen in het archeologisch museum Heraklion.