Nationaal Park Samaria

 

Het Nationale Park Samaria ligt op het eiland Kreta in Griekenland, het natuurgebied heeft een oppervlakte van 48,5 vierkante kilometer en is opgericht in 1962. Het nationale park ligt in het hart van de Lefka Ori oftewel de Witte Bergen in het zuidwesten van Kreta. Door de Lefka Ori lopen verschillende kloven zoals de Imbroskloof, de Tripitikloof en de Samariakloof.

 

Het nationale park Samaria is vooral opgericht ter bescherming van de Samariakloof, er zijn voornemens om dit gebied uit te breiden naar een nationaal park Lefka Ori ter bescherming van de witte bergen, alle kloven en de aanwezige flora en fauna. Het gebied is sinds 1981 tevens een Unesco biosfeerreservaat. 

 

Samariakloof

 

De Samariakloof is met een lengte van 16 kilometer een van de langste kloven in Europa. De kloof loopt van Xyloskalo op een hoogte van 1200 meter op het Omalos Plateau in het hart van de Lefka Ori naar Agia Roumeli aan de zuidkust van Kreta. De wanden van de kloof worden gevormd door de 2116 meter hoge Volakias bergen. Op het smalste punt is de kloof maar een paar meter breed en ruim 300 meter diep. In de winter en in het voorjaar zijn er veel wilde waterstromen en is de Samariakloof onbegaanbaar en gesloten voor publiek.

 

Agia Roumeli

 

In de zomermaanden kan men wandelen in de kloof over de hele lengte vanaf de noordelijke ingang Xyloskalo of een deel van de kloof wandelen vanaf Agia Roumeli, het dorp is bereikbaar met een boot. In het dorp zijn enkele restaurants en appartementen. Voor veel wandelaars is Agia Roumeli het eindpunt van de wandeling door de lange kloof.  Voor diegene die liever een kortere wandeling maken is Agia Roumeli het startpunt, bij deze entree liggen een aantal rotskerken en een kleine kerk of kapel. Wandelen kan met een van de vele excursies die worden aangeboden of als onderdeel van een wandelvakantie.

 

 

Flora en fauna

 

De Samariakloof is nu niet meer bewoond maar vroeger was er een dorp in het woeste gebied, de restanten van dit dorp zijn nu nog te zien. De flora en fauna in het gebied is niet zo divers maar wel specifiek voor dit gebied. In de Lefka Ori groeit de rode den, ceder en de kermeseik of de hulsteik, in de lagere delen van de bergen groeien platanen. Bijzonder in het gebied is de vuurwerkplant (Dictamnus). In het gebied leeft de Agrimi of Kretenzische wilde geit ook wel Kri-Kri genoemd. Boven het ravijn in de bergen zijn regelmatig de keizerarend, havikarend, aasgier, vale gier en de lammergier te zien.