Sitia Geopark

 

Sitia Geopark is sinds eind 2015 een nieuw Unesco Global Geopark in Griekenland op het eiland Kreta. Het Sitia Geopark of het Sitia Natuurpark ligt in de gemeente Sitia in Oost-Kreta en heeft een oppervlakte van 517 vierkante kilometer. Binnen het park liggen onder andere gebieden van de voormalige gemeenten Itanos, Lefki (het huidige Koufonisi) en Sitia. De grenzen van het natuurgebied liggen aan een langgerekte kust, in het noorden bij Cavo Sidero, in het oosten bij Zakros en in het binnenland van Kreta in het zuiden en westen tot aan de gemeentegrenzen van Sitia.

 

Het Sitia Geopark is een bergachtig gebied met de indrukwekkende bergen rondom Zakros , er zijn veel grotten en kloven, archeologische bezienswaardigheden en het is een belangrijk gebied voor planten en migrerende vogels.

 

Sitia Natuurpark

 

Het Sitia Natuurpark is tevens een Unesco Global Geopark en een van de belangrijkste natuurgebieden op Kreta. Door de geografische ligging aan de oostzijde van Kreta is er een droog en warm klimaat en zijn er verschillende ecosystemen en leefgebieden voor dieren en planten die uniek zijn in het Middellandse Zee gebied, zoals het Palm Bos van Vai. In het natuurgebied zijn veel zoogdier fossielen gevonden van onder andere herten en nijlpaarden uit het Pleistoceen (2,58 miljoen tot 11,7 duizend jaar geleden) en er zijn drie fossielen gevonden van Deinotherium giganteum, een uitgestorven olifantachtige.

 

De paleo-kusten en de uitgebreide grotsystemen met ruim 170 grotten en veel kloven rond Zakros zijn uniek voor Kreta met als meest opvallende kenmerk de karst structuren in een natuurlijke omgeving van kalksteen.

 

 

 

In het gebied zijn veel plantensoorten en een aantal planten die alleen op Kreta of het nabij gelegen eiland Kasos voorkomen. In het natuurgebied leven veel vogelsoorten en de streek is vooral belangrijk voor migrerende vogels. Gedeeltes van het park zijn een Important Bird Area (IBA), zoals het Koufonisi eiland, de Zakros bergen en de noordoostkust van Kreta met het gebied Itanos en het eilandje Elasa.

 

Geotoerisme

 

Geotoerisme is een alternatieve vorm van toerisme in een landschap met geologische, archeologische, ecologische, historische, culturele en educatieve waarde. In het Sitia Geopark kan men wandelen, klimmen, fietsen en autoroutes volgen. Er is een Geotoerisme kaart van het gebied met alle mogelijke routes, de routes zijn ook duidelijk aangegeven met informatieborden en een bewegwijzering. Het informatiecentrum van het natuurpark Sitia is centraal gelegen in het dorp Karydi en gevestigd in de oude school van het dorp.

 

 

Vanuit het informatiecentrum en het speleologisch centrum zijn er een groot aantal georoutes te volgen, er is veel informatie over het natuurpark en over speleologisch onderzoek (grotonderzoek) in het gebied. Het is tevens het verzamelpunt voor groepen, speleologen, biologen of andere wetenschappers die de natuur of de grotten in het bergachtige gebied willen bestuderen. Naast het Speleologisch Centrum Karydi is er een natuurhistorisch museum in Zakros en een Milieueducatie centrum in Ierapetra.