Sitia

 

Sitia ligt 72 kilometer ten zuiden van Agios Nikolaos en is de meest oostelijke havenplaats op het eiland Kreta in Griekenland. Sitia is in vergelijking met andere toeristische vakantie bestemmingen een vrij rustige vakantieplaats met een sfeervolle uitstraling. Sitia ligt in een L-vorm rond de haven en de witte huizen zijn trapsgewijs boven de Sitia Baai gebouwd.

 

Het middelpunt van de stad is het Platia Venizelou, een plein met restaurants bij de haven en de boulevard. In de smalle straatjes rondom het Venizelou Plein zijn kleine werkplaatsen met oude ambachten en winkels met landbouw artikelen voor boeren uit de omgeving en enkele toeristenwinkels. Vanuit de haven zijn er ferryverbindingen met het eiland Karpathos, het eiland Rhodos en Piraeus bij Athene op het vasteland van Griekenland.

 

Kazarma fort

 

Het Venetiaans fort Kazarma ligt boven in het noordelijke deel van Sitia, het fort is na verschillende verwoestingen deels gerestaureerd. In de zomermaanden worden er regelmatig openlucht concerten gehouden. Fort Kazarma, het Casa di Arma oftwel de bewaker kazerne is geopend van dinsdag t/m zondag van 08:00 tot 15:00 uur.

 

 

Vanaf de vesting mooi uitzicht op de haven, het Agia Fotia strand en de Baai van Sitia.

 

Moni Toplou en Vai strand

 

Bezienswaardigheden in de omgeving zijn het Moni Toplou, 12 kilometer ten oosten van Sitia. Het Toplouklooster is een van de rijkste en meest invloedrijkste kloosters op Kreta. In het klooster is een collectie te zien van relikwieën en iconen uit de 15de tot de 18de  eeuw. De icoon van Ioannis Kornaros in het Toplouklooster wordt gezien als een meesterwerk van de Kretenzische miniatuur schilderkunst. Een kleine 20 kilometer verder naar de kust ten noorden van Palekastro ligt het strand van Vai begroeid met de Kretenzische dadelpalm. Het strand is het grootste natuurlijke palmenbos van Europa en eigendom van het klooster Toplou. Het palmstrand ligt binnen de grenzen van het Sitia Geopark .

 

 

Het Vai palmenstrand trekt jaarlijks duizenden bezoekers, tegenover het Vai strand ligt het rotseiland Peristerovrachi.

 

Psira

 

Ten westen van Sitia bij Exo Mouliana ligt de Richtis kloof en waterval, er zijn verschillende wandelingen mogelijk door de kloof. Halverwege Agios Nikolaos en Sitia ligt Mochlos aan de kust en Sfaka in de heuvels. Mochlos ligt aan de gelijknamige kaap en tussen de Mochlos Baai en Psira Baai in, tegenover het eilandje Psira.

 

Het eiland Psira (Pseira) is te bezoeken met een excursie boot, door het huren van een kaiki (Grieks vissersbootje) of zelfs zwemmend. In het verleden was het eilandje Psira verbonden met het vasteland van Kreta. Vanuit de haven werd in de Minoïsche tijd handel gedreven met Egypte. Op de zuidzijde van Psira staan restanten van laat- Minoïsche huizen en een kleine necropolis. De opgravingen die in de rotsgraven zijn gevonden liggen in de museums van Agios Nikolaos en Iraklion.