Zakros

 

Zakros ligt ten zuidoosten van Sitia aan de oostkust van Kreta in Griekenland, vanaf Palekastro slingert de weg zo’n 20 kilometer door de bergen naar de dorpen Ano Zakros, Kato Zakros en het Paleis van Zakros. Het dorp Kato Zakros ligt aan de kust en heeft een mooi en rustig strand.

 

Paleis van Zakros

 

Achter het strand ligt het Paleis van Zakros, het Paleis van Zakros is de kleinste van de vier grote Minoïsche paleizen op Kreta (Knossos, Festos, Malia en Zakros). Zakros was een belangrijk centrum voor handel met landen rond de Egeïsche Zee. Koper werd geïmporteerd uit Cyprus, ivoor uit Syrië en goud uit Egypte. Geëxporteerd werden Kretenzische producten zoals honing, wijn, olie en hout. De stad Zakros wordt gezien als de enige Minoïsche nederzetting die een nauwkeurig beeld geeft van de Minoïsche tijd omdat de ruines niet zijn geplunderd of opnieuw zijn gebruikt als fundament voor nieuwe gebouwen.

 

 

Het Paleis van Zakros is oorspronkelijk gebouwd rond 1900 v. Chr. en werd herbouwd rond 1600 v. Chr. In 1450 v. Chr. werd het vernietigd samen met de andere grote centra van de Minoïsche beschaving. Rondom het paleis stonden in de wijde omgeving huizen, er zijn restanten van circa 35 huizen opgegraven, tussen de restanten van deze huizen zijn onder andere kristallen vazen gevonden. In het Archeologisch Museum van Iraklion is er een aparte ruimte (zaal 8) voor de rijke vondsten uit Zakros zoals een rhyton van bergkristal.

 

Dodenkloof

 

Vanuit het hoger gelegen Ano Zakros kan men wandelen door de Dodenkloof of het Dal der Doden. Het pad door de kloof voert langs rotswanden die bezaaid zijn met spleten en holen. In deze holen langs het ravijn begroef men de doden en hieraan heeft de vallei zijn naam te danken. Er zijn niet veel intacte graven gevonden, de meesten graven waren al geplunderd voordat archeologen de site onderzochten.

 

 

De Dodenkloof heeft een lengte van circa acht kilometer en is het hele jaar toegankelijk al kan er soms wat water in de kloof staan. Het eerste gedeelte van de wandeling door de kloof loopt lang de rivierbedding en in de schaduw van platanen, het verderop gelegen pad voert langs grote overhangende oleanders en aan het einde van het wandelpad ligt een bananenplantage. Beneden in het ravijn kan men weer de bus omhoog nemen, informeer van te voren wel goed naar de soms wat onregelmatige bustijden of bestel een taxi.

 

Zakros Natuurhistorisch Museum

 

Het Zakros Natuurhistorisch Museum is gevestigd in het Polykentro gebouw gelegen aan de hoofdweg in het dorp Epano Zakros. Het natuurhistorisch museum geeft een goed overzicht van het Geopark Sitia met veel informatie over de flora, fauna en geologie van het natuurgebied. Er zijn ook enkele diorama’s met reconstructies van de ecosytemen en er zijn gesteenten en fossielen uit het gebied te zien. Er is een film over het natuurpark en er zijn informatie folders met de lokale georoutes (wandel, klim of auto) en over de wereldwijde Unesco geoparken. Het museum is alleen geopend in de zomermaanden.