Lefkas

 

Lefkas is een van de Ionische eilanden van Griekenland en is verbonden met het vasteland van Griekenland via een verhoogde weg en een brug over het kanaal van Lefkas.

 

Het eiland ligt ten zuiden van Corfu, ten noorden van Kefalonia en ten noordwesten van het schiereiland de Peloponnesos in de Ionische Zee. Lefkas heeft een oppervlakte van ruim 300 vierkante kilometer en het is een groen en bergachtig eiland met ruige kusten maar ook mooie baaien en goede zandstranden. De hoogste berg op Lefkas is de Elati met de top Stavrota met een hoogte van 1158 meter, de Elati ligt centraal op het eiland.

 

Het eiland werd door de Italianen Santa Maura genoemd naar de kerk bij de toegang van het eiland en het gelijknamige fort met de Griekse naam Agia Mavra.

De naam Lefkas staat voor wit en is afgeleid van de witte kaap Lefkadas in de meest zuidelijke punt van het eiland. Het is een eiland met een ongedwongen sfeer en vooral in het binnenland is nog veel ongerepte natuur met bossen, bronnen en traditionele bergdorpen.

 

 

  • Lefkas-stad is de hoofdstad en ligt in het noordoosten van het eiland, de stad is bereikbaar via de weg over de lagune waarvan een gedeelte een belangrijk wetland is voor migrerende vogels. Het centrale gedeelte van het centrum in Lefkad-stad is sfeervol met het plein en de vele smalle straatjes, de boulevard is lang met veel restaurants en winkels. Naast de haven ligt de verhoogde brug met de pier en er zijn een aantal bezienswaardige kerken en musea. Lefkas is een van de bekendste eilanden voor zeilers, in de jachthaven van Lefkas-stad liggen de meeste zeilboten voor verhuur in de zomermaanden en voor het verkennen van dit deel van Griekenland op het water.

 

 

  • Agios Ioannes met het gelijknamige strand ligt ten westen van de stad, aansluitend aan het Agios Ioannes strand ligt het Gira-strand. Er zijn kleinschalige studio’s en appartementen met een rustige ligging op korte afstand van de stad en met uitzicht op de kust. Verschillende watersporten zijn hier populair, vooral kitesurfen vanwege de goede wind.

 

 

  • Ligia is een vissersplaats ten zuiden van de stad met een kleine boulevard, restaurants en vissersboten. Landinwaarts in een groene en bergachtige omgeving liggen een aantal bergdorpen, het is een mooie wandelomgeving met kloven en bergpaden. In het binnenland liggen mooie villa’s voor een vakantie.

 

 

  • Nidri is een van de bekendste en populairste plaatsen voor een vakantie op Lefkas, Nidri ligt 17 kilometer ten zuiden van de stad aan de oostkust van het eiland. Er is een lange boulevard met restaurants, een haven met rondvaartboten voor een excursie en het is vaak het startpunt voor een bezoek aan de watervallen.

 

 

  • Vlicho ligt bijna aansluitend aan Nidri aan een schitterende baai met veel zeilboten en restaurants aan beide kanten van de baai. Tegenover Vlicho ligt het schiereiland Geni en het binnenland achter Nidri en Vlicho is een bergachtige en bijzonder bosrijke wandelomgeving met vooral in het voorjaar veel bloemen.

 

 

  • Sivota Lefkas ligt in het zuidoosten van het eiland, 32 kilometer ten zuiden van de stad, het is een gezellige vissersplaats met een kleine haven en restaurants. Het dorp heeft een schitterende ligging aan de voet van de groene heuvels en aan de beschutte baai.

 

 

  • Vassiliki is een kleine havenplaats aan de zuidkust van het eiland, het is een van de bekendste baaien op het eiland om te windsurfen, zeilen en te duiken. Langs het strand zijn er veel verhuurmogelijkheden voor watersport en er zijn duik- en surfscholen. Vanaf Vassiliki vaart er in de zomermaanden dagelijks een ferry naar Fiskardo op het eiland Kefalonia. Ten zuiden van het plaatsje ligt de Kaap Lefkadas met de vuurtoren Doukato, ten westen van de plaats liggen de bijzonder mooie stranden Porto Katsiki en Egremni.

 

 

  • Kathisma ligt aan de noordwestkust van het eiland op circa 16 kilometer van de stad, het lange strand heeft een mooie ligging aan de voet van de kliffen. Het Kathisma strand ligt tussen de rotsblokken en er zijn veel faciliteiten, in de zomermaanden kan het vrij druk zijn.

 

 

  • Agios Nikitas is een dorp aan de noordwestkust en ligt op korte afstand van het Kathisma strand en 12 kilometer ten westen van Lefkas-stad. Het Pefkoulia strand ten noorden van het dorp is een mooi langgerekt zandstrand met ligbedden en parasols en met elk jaar de Blauwe vlag voor schone stranden.

 

 

  • Het is ook mogelijk om vanaf Agios Nikitas met een rondvaartboot naar het moeilijk bereikbare Milos strand te varen, op het langgerekte Milos zandstrand zijn geen voorzieningen. Het is nuttig om wat te drinken mee te nemen, vooral als het strand wordt bezocht via de bergachtige route.

 

Bezienswaardigheden Lefkas top 10

 

1) Het Agia Mavra fort en kasteel is een voormalige vesting met binnen de muren het kasteel en een kerk. Het was de controlepost tussen het vasteland van Griekenland en het eiland en wordt ook wel het Santa Maura fort genoemd.

2) Het Faneromeni klooster heeft een mooie ligging in de bossen met goed uitzicht op de stad en het noorden van het eiland. Het klooster is een belangrijk bedevaartsoord en de plaats voor huwelijken en religieuze feesten.

3) Het kleine eiland Madouri ligt tegenover de plaats Nidri met het huis van schrijver en dichter Valaoritis, het verder onbewoonde eiland is een van de Taphische Eilanden.

4) Het schiereiland Geni ligt tegenover Vlicho en Nidri aan de Vlicho baai, het is een groen schiereiland met mooie wandelroutes, de Desimi baai met strand, het kerkje Agia Kiriaki en het graf van de archeoloog Wilhelm Dörpfeld.

5) De Dimosari watervallen liggen op korte afstand van Nidri in de mooie omgeving van de Dimosarikloof met lage en hoge watervallen, meertjes, kleine bergstromen, bomen en vooral in het voorjaar bloeiende planten.

6) De meest zuidelijke punt van Lefkas is Kaap Lefkadas, de indrukwekkende Witte kaap heeft een hoogte van 60 meter.

7) De mooie groene bergketen Elati ligt centraal op het eiland met wandelpaden, bergdorpen en rijke begroeiing.

 

Lefkas heeft veel mooie stranden, de mooiste stranden van het eiland in de top 10 bezienswaardigheden zijn:

 

8) Het Gira strand ligt in het noorden van het eiland en ligt rondom het gelijknamige wetland en de lagune. Op het lange zandstrand staan oude molens, twee kerkjes en een vesting, het is een belangrijk gebied voor migrerende vogels.

9) Het Egremni strand in het westen van het eiland, een lang wit zandstrand in de diepte gelegen tussen de imposante kliffen met dennenboompjes en andere begroeiing en een schitterende blauwe zee.

10) Het Porto Katsiki strand ligt in het zuidwesten van Lefkas, het strand heeft een bijzonder mooie ligging tussen de hoge rode kliffen met een wandelpad over de witte kaap van Porto Katsiki.