Dimosari watervallen

 

De Dimosari watervallen liggen 3,5 kilometer ten noordwesten van de kustplaats Nidri op het eiland Lefkas in Griekenland. Er is een goede wandelroute vanaf Nidri, langs het dorp Rachi en langs de rivier naar de watervallen.

 

Het is een mooie wandelroute door de akkers en de olijfboomgaarden, het dorp Rachi ligt op de rand van een rotsformatie, ook wel “ruggengraat”genoemd. Bij het dorp is een splitsing, volg hier de smalle onverharde weg naar rechts. Deze weg gaat over in een steil wandelpad langs de helling van de Dimosarikloof omhoog.

 

Het wandelpad eindigt bij de witte en grijze rotsen waar kleine watervallen zijn te zien, verderop in de kloof liggen grotere watervallen.

 

De Dimosari watervallen worden vaak de Nidri watervallen genoemd vanwege de ligging vlak bij deze kustplaats.

 

 

De Griekse naam is Katarraktes Dimosari Nydri, watervallen Dimosari Nidri of in vrije vertaling ook wel: “de goede stroomversnellingen Nidri”. Lefkas is een eiland met veel bergen en bronnen, deze waterbronnen en watervallen werden vroeger vooral altijd als iets goeds gezien; een geschenk van de natuur. Door de vele bronnen, bergriviertjes en lage of hoge watervallen is Lefkas een opmerkelijk groen eiland, met een mooie natuur maar ook met productieve landbouw en boomgaarden met vooral olijfbomen en citrusvruchten.

 

 

De wandelroute loopt vanaf de grijze en witte rotsen bij de kleine watervallen verder omhoog door de Dimosarikloof naar grotere watervallen en een klein meer met bijzonder helder blauw water. Er is nog een doorgang in de rotsen naar een ander meer en op sommige plaatsen zijn er indrukwekkende rotsformaties en grotopeningen en er lopen kleine bergstromen. In het voorjaar stroomt het water veel regelmatiger en sneller uit de bergen dan in de zomer.

 

 

Het voorjaar met de bloeiende flora is de mooiste periode voor een wandeling door de bergen en de kloof naar de Dimosari watervallen. In de warme zomermaanden zonder regen, drogen de waterstromen bijna op en zijn er minder watervalletjes te zien of een waterval met alleen een kleine stroom.

 

 

De grote waterval blijft in de zomer meestal wel stromen maar met veel minder water dan in het voorjaar en het najaar na de eerste regens van het seizoen. In de zomermaanden is het wel een aangename koele plaats tussen de rotsen in de kloof en met het water in het meer. Dimosari kan ook bezocht worden met de auto, op korte ingang van de kloof is een restaurant en een parkeerplaats met een grote plataan. Vanaf hier kunnen er na een bezoek aan de kloof en de watervallen een aantal bergdorpen in de directe omgeving worden bezocht, zoals het dorp Karya dat vooral bekend staat om het borduurwerk en het volkenkunde museum.