Egremni strand

 

Het Egremni strand is een van de mooiste stranden van Lefkas, het strand staat vaak in een van de top 10 of top 100 lijsten van mooiste stranden. Het zandstrand ligt afgelegen aan de zuidwest kust van het eiland Lefkas in een groene omgeving. Het Egremni strand is bereikbaar met de auto waarna nog een klim omlaag volgt.

 

Vanuit de kustplaats Vassiliki varen er ook bootjes naar het strand. Vraag wel voor de zekerheid of de boot doorvaart naar Egremni want sommige varen niet verder dan om de witte kaap heen en tot aan het zuidelijker gelegen Porto Katsiki strand. Zelfs cruiseschepen stoppen onderweg wel eens om passagiers de gelegenheid te geven het zandstrand en de kliffen te bewonderen.

 

Met de auto is het Egremni strand bereikbaar vanuit zowel het noorden als vanuit het zuiden van het eiland Lefkas. Rij naar het dorp Chortata centraal in het westen gelegen en neem daar de afslag naar Athani, via de bergdorpen Komilio, Dragano en Athani leidt de weg naar Egremni. Op Lefkas is er ook vanuit verschillende plaatsen een busverbinding naar het bezienswaardige en gratis toegankelijke strand.

 

 

Het Egremni strand was in het verleden altijd een stil en verlaten gebied en alleen bereikbaar via bergweggetjes en ezelspaden. Maar de schoonheid van het strand en de ligging in de diepte tussen de rotsen was zo aantrekkelijk dat er een asfaltweg is aangelegd. Hoog boven het strand ligt nu een parkeerplaats en via een lange steile trap van 347 treden is er een afdaling naar het Egremni strand.

 

 

Het Egremni strand is een lang wit zandstrand met heel kleine kiezel omgeven door hoge kliffen met een hoogte tot circa 150 meter. Het strand heeft een lengte van circa 2400 meter en een breedte van 20 tot 50 meter.

 

Op een klein gedeelte van het zandstrand zijn ligbedden en parasols te huur. De zee is opvallend turquoise van kleur en deze lichte kleuren van de kliffen met mediterrane begroeiing, het zand en de zee geven het geheel een idyllische sfeer. Veel toeristen maken van deze tocht een hele dag uit, de omgeving is mooi en het strand is zo groot dat er meestal wel rustige plekjes te vinden zijn.

De zonsondergang is schitterend om te zien als het laatste zonlicht van de dag weerspiegelt op de kliffen en de zee.

Boven het unieke strand van Egremni zweeft als het ware een strandbar met een subliem uitzicht over de witte rotsen met in de diepte het zandwitte strand en de badgasten. Bij de strandbar is het ook mogelijk om gekoelde dranken en snacks te kopen en deze mee te nemen naar het strand.