Elati

 

De Elati op Lefkas is een bergketen met als hoogste top de Stavrota met een hoogte van 1158 meter, het is vrij ruig stuk natuur op het eiland Lefkas in het westen van Griekenland met interessante bergdorpen om te bezoeken, bossen en verschillende wandelroutes.

 

De indrukwekkende Elati bergketen ligt centraal op het eiland tussen de bergdorpen Drimonas in het noorden, Sivros in het zuiden en tussen Egklouvi in het oosten en Chortata in het westen.

 

De naam van de berg Elati is het Griekse woord voor spar of zilverspar, een plantengeslacht met circa 50 soorten naaldbomen uit de dennenfamilie.

 

De Duitse archeoloog Wilhelm Dörpfeld (1853-1940) heeft op Lefkas archeologisch onderzoek gedaan naar locaties uit het epische gedicht van Odyssee van Homerus. De Elati kon volgens hem de Niritos zijn zoals deze is beschreven in de Odyssee. De Niritos is de hoogste berg op het eiland Ithaka.

 

 

Eglouvi is een bergdorp op Lefkas en ligt op een hoogte van 730 meter, het is het hoogst gelegen dorp van het eiland Lefkas en een van de oudste dorpen. Het dorp staat vooral bekend om de productie van linzen.

 

 

Het dorp Karya ligt in het noordoosten van de Elati op een hoogte van 500 meter en staat vooral bekend om het borduurwerk en het volkenkunde museum. Dit gedeelte van de bergketen Elati wordt wel Pyrgos (toren) genoemd met een aantal bergdorpen elk op een hoogte van 500 meter of meer. In de Griekse mythologie werd Dionysos verliefd op Karya, haar twee zussen probeerden dit te verhinderen en Dionysos veranderde hun in twee rotsen, Karya werd een walnootboom. De Kariatide werd later een vrouwenbeeld en stond symbool voor vruchtbaarheid, op de Akropolis in Athene is een Kariatidentribune te zien met zes tempelzuilen in de vorm van een vrouwenbeeld.

 

 

In het bergdorp Agios Petros in het zuiden van de Elati bergketen zijn steenovens waar veel keramische producten worden gemaakt van de aanwezige klei in dit gebied, er zijn onder andere mooie potten te koop.

 

 

Natuur Elati

 

Een gedeelte van de Elati bergketen op Lefkas is een beschermd natuurgebied in de omgeving van Chortata. Het is een Natura-2000 gebied en een natuurreservaat in de IUCN (International Union for Conservation of Nature) categorie 4. De officiële naam van het natuurreservaat is: D.D Karyas, Exantheias, Agiou Ilia, Nikoli Dimou Karyas, Sfakioton, Apollonion kai Ellomenou. Het natuurreservaat  heeft een oppervlakte van ruim 35 vierkante kilometer.

 

 

Het natuurbeheer is vooral gericht op het beschermen van de lokale flora en fauna om de specifieke soorten planten en dieren van dit gebied en van het eiland Lefkas te behouden.

 

 

De Elati bergketen is een kalksteen gebergte met een dichte begroeiing, op de lagere hellingen groeien olijfbomen en liggen wijngaarden, er groeien eiken en platanen en er zijn veel dennenbossen. In de hoger gelegen gedeeltes gaat de vegetatie vooral over in maquis met lage mediterrane struiken en planten. Plantensoorten op de Elati zijn onder andere zeldzame klaproos soorten en orchideeën.

 

 

Er zijn verschillende wandelroutes in het natuurgebied en mogelijkheden om de top Stavrota te bereiken. Informatie over de flora en fauna, wandelroutes, fietsroutes met de mountainbike of klimroutes met een lokale gids is te vinden bij excursie organisaties in onder andere Lefkas-stad en in Nidri.