Faneromeni klooster

 

Het Faneromeni klooster ligt een kleine drie kilometer ten zuidwesten van Lefkas-stad op het eiland Lefkas in Griekenland. Volg vanuit de stad de weg naar bergdorp Frini. De dorpen Frini, Apolpena en het klooster liggen in de Skaros bossen en het is een mooie wandelomgeving. Een groot gedeelte van het Skaros bos is eigendom van het klooster maar wel vrij toegankelijk. Tijdens de hele route op weg naar het klooster zijn er schitterende uitzichten op de stad, de lagunes en het lange strand in het noorden van het eiland.

 

 

Faneromeni klooster

 

Oorspronkelijk werd er op de plaats van het klooster, volgens de legende, een tempel gebouwd deze was gewijd aan Artemis de godin van de jacht. Later na een Maria verschijning werd deze plaats gewijd aan de Maagd Maria en aan het begin van de vierde eeuw kwamen hier de eerste monniken wonen. Het grote Faneromeni klooster is omstreeks halverwege de zeventiende eeuw gebouwd en na verschillende branden opnieuw gebouwd, tenslotte werden de gebouwen aan het einde van de negentiende eeuw en rond 1968 gerenoveerd met als resultaat het huidige klooster.

Het Faneromeniklooster is het belangrijkste bedevaartsoord voor de inwoners van Lefkas. Huwelijken en doop worden hier voltrokken, elke week zijn er kerkdiensten en de religieuze feestdagen van het eiland worden hier gevierd.

 

 

Panigiri

 

De jaarlijkse Panigiri bij het Faneromeni klooster wordt gehouden ter ere van Pnevmatos, het feest van de Heilige Geest met Pinksteren. Een Panigiri (ook wel Panagiri genoemd) is een groot feest ter ere van een heilige of een religieuze feestdag. Het is vooral een groot volksfeest, meestal in de buitenlucht met dans, zang, lekker eten en vaak een markt. Iedereen is welkom op het feest en vooral in de zomer zijn er in heel Griekenland Panagiri festivals. Het jaarlijkse feest bij het klooster op Lefkas duurt vier dagen, vanaf vrijdag tot en met maandag tijdens Pinksteren. Tijdens deze dagen is er onder meer een grote markt met circa drie kilometer lengte aan kraampjes, waar handelaren goedkope producten en verschillende etenswaren verkopen. 

 

 

Beschermheilige Lefkas

 

De Panagia Faneromeni, de Maria verschijning, is de Maria icoon van de oorspronkelijk vindplaats op deze locatie. Panagia Faneromeni wordt gezien als de beschermheilige van alle mensen die op Lefkas zijn geboren.

 

De verschillende iconen en de iconostase met mooie afbeeldingen in het klooster zijn gemaakt door de schilders Prosalentis, Christodoulos en Zografos.

 

In het klooster is een kapel gewijd aan Agios Silouanos van Athos en er is een kerkmuseum. Voor bedevaartgangers zijn er enkele gastenkamers.

 

De toegang tot het klooster is gratis, er kan een gift worden achergelaten. Zorg voor gepaste kleding waarbij de armen en benen bedekt moeten zijn, er hangen ook gewaden bij de ingang die gebruikt kunnen worden.