Geni

 

Geni is een schiereiland op Lefkas en ligt tegenover de kustplaatsen Vlicho en Nidri. Het schiereiland Geni is met de auto goed bereikbaar vanaf Vlycho, volg de borden waarop staat Desimi, neem hier de afslag naar links in de richting van Desimi, de weg loopt naar beneden in de richting van de baai en ligt tussen oude olijfboomgaarden.

 

 

De volgende splitsing is het begin van het schiereiland.

De weg naar rechts loopt naar Desimi, hier ligt een goed zandstrand en er zijn twee campings, het zandstrand ligt aan de Desimi Baai.

 

De afslag naar links bij de eerder genoemde splitsing is de weg langs de Vlicho Baai, de smalle toegang op het water naar de Vlicho Baai ligt tussen Nidri en Steno.

 

De Vlicho Baai heeft een mooie ligging tussen het dorp Vlicho en het schiereiland Geni.

 

Langs beide kusten van de baai liggen restaurants, bij veel restaurants aan de kant van Geni is het mogelijk om met een zeilboot aan te leggen aan een kleine steiger. De restaurants op het schiereiland Geni hebben een goede ligging, in de avond schijnt de zon op de baai en Geni, waardoor men hier kan eten met zicht op de zonsondergang.

 

 

Het schiereiland Geni is een mooie wandelomgeving met oude olijfbomen, dennenbossen en vooral  in het voorjaar veel bloeiende planten. Er zijn wandelroutes door de boomgaarden en over de heuvels met uitzicht op de baai en op de imposante bergketen Elati met de top Stavrota.

 

 

Aan het einde van het schiereiland ligt het kerkje Agia Kiriaki aan de baai en tegenover Nidri. De Agia Kiriaki kerk is bereikbaar via een wandelpad of over zee, het kerkje wordt ook wel de “kapel op de rots” genoemd en volgens een lokale legende was hier ooit een heiligdom van nimfen. De Agia Kiriaki kerk is een populaire locatie voor huwelijken vanwege de mooie ligging en elk jaar op 7 juli is er een Panigiri, een lokaal festival.

 

 

Wilhelm Dörpfeld Lefkas

 

Het graf van de beroemde Duitse archeoloog Wilhelm Dörpfeld (1853-1940) ligt vlak bij het kerkje Agia Kiriaki aan de kust. Wilhelm Dörpfeld heeft onder andere deelgenomen aan opgravingen bij Olympia op de Peloponnesos, Troje (in het huidige Turkije), Tiryns bij Mycene op de Peloponnesos en bij de Akropolis van Athene. De archeoloog Schliemann wilde aantonen dat het eiland Ithaka uit de het epische gedicht de Odyssee van Homerus in werkelijkheid het eiland Lefkas was. De archeoloog Wilhelm Dörpfeld zette zijn werk voort op Lefkas en was op zoek naar het paleis van Odysseus. Volgens hem moest dit paleis in de omgeving van Nidri liggen, hij heeft verschillende opgravingen laten uitvoeren maar het paleis werd niet gevonden. In Nidri staat een monument met een buste ter ere van de archeoloog Dörpfeld en zijn eenvoudige graf ligt er tegenover op het schiereiland Geni.