Gira strand

 

Het Gira strand op het eiland Lefkas ligt circa vier kilometer ten noordwesten van Lefkas-stad in het noorden van het eiland. Het is een lange kuststrook met aan weerszijden water, aan de oost- en zuidzijde ligt de Gira lagune en aan de andere kant ligt de Ionische Zee.

 

De binnenbaai van het Gira-strand is het Gira wetland.

Het Gira strand ligt tussen het Ammoglossa strand en het Agios Ioannis strand. Het Agios Ioannis strand is een vrij druk strand en ontvangt jaarlijks de Blauwe vlag voor schone en veilige stranden, het is een populair strand om te windsurfen en te kitesurfen.

 

Op de overgang tussen het Gira strand en het Agios Ioannis stand ligt de Agios Ioannis van Antzousi kerk deels verscholen in de rotsen. Het is een van de oudste kerken van het eiland en Apostel Paulus zou hier hebben gepreekt tijdens zijn reis naar Rome.

 

 

Het Gira strand is een lang zandstrand met een lengte van zeven kilometer, de naam is afgeleid van het Griekse woord voor rondje of rondom, het strand ligt rondom de lagune.

 

 

Er staan een aantal oude windmolens op het lange zandstrand en aan de oostzijde ligt de Maria-Tenhemelopneming kerk. De windmolens werden vroeger gebruikt om het graan te malen, toen de tarwe werd vervangen voor onder andere olijfbomen stopte het malen van graan en werden de molens niet meer gebruikt.

 

 

De lagune is een Natura-2000 natuurgebied en een belangrijke plaats voor migrerende vogels zoals de zilverreiger en de meerkoet en er zijn viskwekerijen.

 

 

Aan de meest rechterkant van de Gira baai ligt de Panagia Gyras ook wel het Kasteel Gyras genoemd. Het kasteel of de vesting ligt op korte afstand van de drijvende brug van Lefkas en tegenover de Agia Mavra vesting. De Panagia Gyras grenst aan het Kastro strand met de restanten van een vesting en een fabriek voor waarschijnlijk zoutproductie. In het verlengde van het Kastro strand ligt het Ammaglossa strand. Het Ammoglossa strand is een kleine landtong van zand en aan de kant van het fort loopt het mooie zandstrand langzaam af in zee.