Madouri

 

Het eiland Madouri ligt tegenover de plaats Nidri op Lefkas, het is een klein en onbewoond Grieks eiland. Madouri ligt 700 meter uit de kust van Lefkas en is een groen eiland met vooral dennenbos. Het eilandje Sparti ligt ten noordoosten en het eilandje Skorpios ten zuidoosten, deze zijn in het bezit van de familie Onassis.

 

Het Madouri eilandje is nu privébezit van de schrijver Nanos Valaoritis maar hij woont er maar af en toe. De dichter Aristoteles Valaoritis (1824-1879) woonde in zijn jeugd wel op dit eiland. De huidige eigenaar is de achterkleinzoon van de bekende dichter.

 

De dichter Aristoteles Valaoritis was ook een politicus en was lid van het Ionische parlement en later van het Griekse parlement. Zijn gedichten waren vaak lofzangen op de dappere strijders in het verzet tegen de Turken.

 

Taphische Eilanden

 

Madouri is een van de Taphische Eilanden ook wel Taphians of Tilevoides genoemd, deze circa zeventien eilandjes liggen tussen Lefkas en de oostkust van het vasteland van Griekenland. Binnen de Taphische archipel liggen onder andere de eilanden: Meganisi, Skorpios, Sparti, Madouri, Kalamaos, Kastos en Kithros. In de Griekse mythologie waren de Tilevoides piraten in de Ionische Eilanden regio en hun basis lag op het eiland Meganisi, de andere eilanden werden wel als tijdelijke schuilplaats gebruikt. In de Odyssee van Homerus worden de Taphische piraten ook genoemd.

 

Het gebied rond de Taphische eilanden is een belangrijke regio voor de Mediterrane monniksrob. Het is officieel niet toegestaan om met een boot aan te leggen bij het eiland Madouri. Het huis van de schrijver is vanaf Nidri en vanaf zee wel goed te zien en met een boot kan men rondom het eiland varen en aanleggen bij een van de andere Taphische eilanden. Vanuit Nidri zijn er mooie excursie rondvaart tochten langs de eilanden met de mogelijkheid om meerdere eilanden en grotten in deze archipel te bezoeken.