Porto Katsiki strand

 

Het Porto Katsiki strand ligt in het zuidwesten van Lefkas in Griekenland, het is een van de mooiste en volgens velen het mooiste strand van Lefkas met een bijzondere ligging. In een top 10 van mooiste stranden van Griekenland staat regelmatig het Porto Katsiki strand.

 

De naam van de baai en het strand is in het Grieks de “Haven van de Geit”, in het verleden was dit een toepasselijke naam want alleen een geit kon het strand bereiken. Nu is Porto Katsiki bereikbaar met de auto en een trap van 80 treden naar het strand. Vanuit Vassiliki en zelfs vanuit Nidri varen er bootjes naar Porto Katsiki. In de zomermaanden is er ook regelmatig een busverbinding vanuit verschillende kustplaatsen op Lefkas naar deze bekende bezienswaardigheid.

 

Porto Katsiki ligt in het zuidwesten van Lefkas, circa vijf kilometer ten zuiden van het Egremni strand. Het is met de auto bereikbaar via het dorp Chortata, neem bij Komilio de afslag naar Athani, de eerste afslag na het dorp Athani is het Egremni strand, de tweede afslag gaat naar Porto Katsiki. Er is een parkeerplaats op korte afstand van de kaap en het gratis toegankelijke strand.

 

Porto Katsiki is vooral zo mooi door de combinatie van de groene heuvelrug, de bijna loodrechte steile witte en rode kliffen, het strand in de diepte en de strakblauwe zee.

 

In de zomermaanden kan het vrij druk zijn op het strand, vooral in de maand augustus gaan veel mensen een dagje naar dit strand. Aan de voet van de kalksteen rotsen zijn verschillende kleine openingen en grotten, die door erosie langzaam groter worden. Behalve deze grotopeningen zijn er geen echte grotten in dit gebied gevonden.

 

 

De Kaap Porto Katsiki en het zandstrand is wellicht de meest gefotografeerde plaats van Lefkas, zelfs door de niet zo fervente strandgangers worden er graag foto’s gemaakt tijdens een vakantie. De natuurlijke ligging, het ontstaan van de kliffen door aardverschuivingen in het verleden en de kleurencombinatie van groen, wit, rood en blauw maken het strand en de kliffen uitermate fotogeniek.

 

 

Naast de trap van circa 80 treden die naar het strand loopt, is er een trap en kort wandelpad over de kaap Porto Katsiki. Deze laatste witte klif is niet het uiterste zuiden van het eiland Lefkas, verder naar het zuiden ligt nog de Kaap Lefkadas met de vuurtoren. Het Porto Katsiki strand is een Blauwe Vlag strand, in totaal zijn er jaarlijks meestal zeven stranden met deze erkenning op Lefkas. De stranden worden elk jaar gecontroleerd en krijgen dan wel of niet de toekenning voor schone en veilige stranden met de vlag als symbool. Er zijn in de zomermaanden enkele parasols en ligbedden te huur beneden op het strand.