Leros

 

Leros is een eiland in het zuiden van Griekenland en deel van de Dodekanesos eilandengroep, het eiland ligt ten zuiden van het eiland Patmos en ten noorden van het eiland Kalymnos. Leros heeft een oppervlakte van 53 vierkante kilometer en een kustlijn met een lengte van 71 kilometer.

 

Leros is een vrij groen en heuvelachtig eiland, het hoogste punt ligt op een hoogte van 320 meter en de hoofdstad is Agia Marina. Rondom het eiland liggen de grotendeels onbewoonde eilandjes Farmakonisi, Levitha en Kinaros.

 

Agia Marina

 

Agia Marina is een van de havenplaatsen op Leros, bij Agia Marina zijn de dorpen Panteli en Platanos samengevoegd. Een gedeelte van de stad is gebouwd tegen de heuvel Apitiki en op de top van de heuvel staan een aantal windmolens en het Kasteel van Leros. Bij de haveningang van Agia Marina is een oude molen een opvallend herkenningspunt.

 

Het Kasteel van Leros (Kastro) of het Panteli kasteel, is bereikbaar via een erg lange trap of via een bijzonder smalle weg met veel haarspeldbochten. Het kasteel van Leros ligt op een hoogte van 300 meter met schitterende uitzichten op de omgeving. De Kastro is gebouwd in de Byzantijnse tijd op de restanten van een oude vesting. In de veertiende eeuw restaureerden de ridders van Sint Jan (Johannieterorde of Orde van Malta) het kasteel en bouwden binnen de vesting een kerk, het kasteel werd bewoond tot aan de 18de eeuw.

 

Panteli

 

Panteli grenst direct aan Agia Marina, het is een rustige vissersplaats in een mooie baai. Voor de kust van Panteli liggen wat kleine eilandjes en er zijn een paar goede hotels gebouwd. Het is een van de meest favoriete plaatsen voor een vakantie op Leros. Alinda ligt twee kilometer ten noorden van Agia Marina, bij Alinda ligt een lang en schaduwrijk strand en er zijn een aantal goede restaurants.

 

Partheni

 

Partheni ligt in het noorden van Leros en is bereikbaar door vanaf Alinda de weg naar het vliegveld te volgen. Bij Partheni liggen de restanten van een Artemis tempel, Artemis de godin van de jacht werd op Leros vereerd. Volgens de legende leefden hier de zussen van de omgekomen Meleager, in de Griekse mythologie de zoon van Ounos. Artemis veranderde de zussen in parelhoenders en priesteressen zorgden voor de heilige parelhoenders. Van de Artemis tempel zijn weinig restanten te zien, wel staat er een kleine kerk en aan zee ligt het plaatsje Agia Matrona.

 

Gourna

 

Gourna ligt niet ver van Agia Marina aan de westkant van het eiland Leros. Gourna ligt aan een mooie langgerekte baai en in de Baai van Gourna ligt een goed en lang zandstrand. Bij Gourna ligt op een eilandje de Agios Isidoros kerk, de sfeervolle kerk is gemakkelijk lopend te bereiken via een smalle brug.

 

Lakki

 

Lakki ligt ten zuiden van Agia Marina en Gourna aan de Lakki Baai. De plaats werd vroeger Portolago genoemd toen de Italianen hier een marinebasis hadden. Veerboten vanaf onder andere Patmos, Kalymnos en Kos komen aan in de haven van Lakki.

 

Xirokambos

 

Xirokambos ligt in het zuiden van Leros en is goed bereikbaar vanaf Lakki. Xirokambos is een rustige vissersplaats met enkele restaurants en een van de mooiste kerkjes van het eiland. De Panagia Kavouradena is een kleine kerk of kapel gebouwd in de rotsen. Volgens de lokale legende werd een visser gebeten door een krab en zag hij toen in een spleet van de rots een icoon van de Heilige Maria. De wond van de visser heelde goed en precies op de plaats van de icoon werd de Kavouradena kapel gebouwd (Kavouras is het Griekse woord voor krab). Elk jaar op 8 september is er een lokaal feest. Het Xirokambos strand is een langgerekt zandstrand in een mooie natuurlijke omgeving, het strand wordt wel bezocht tijdens een excursie vanaf Kalymnos. Ontdek het eiland met een mooie complete vakantie Leros of met eilandhoppen Dodekanesos