Limnos

 

Limnos ligt in het noorden van Griekenland, het is een van de Noord-Egeïsche Eilanden en ligt ten oosten van het schiereiland Athos. Limnos of Lemnos heeft een oppervlakte van ruim 477 vierkante kilometer en is hiermee het negende grootse eiland van Griekenland.

 

Limnos is een bijzonder sfeervol en authentiek Grieks eiland met bezienswaardigheden, pittoreske dorpen en veel stranden, bovendien is het toeristisch gezien een opmerkelijk rustig eiland. Griekenland liefhebbers noemen Limnos wel het eiland voor een vakantie in het “echte Griekenland”. Het hoogste punt van Limnos is de Mount Vigla op een hoogte van 470 meter, de hoofdstad is Myrina.

 

Myrina

 

Myrina ligt in het westen van Limnos en is gebouwd aan een ondiepe baai die door een kaap in tweeën wordt gesplitst. De ene zijde van de baai wordt de Romeikos Gialos, de Romeinse kust genoemd, de andere zijde de Tourkikos Gialos, de Turkse kust. In het verleden, voor de volksverhuizing, woonden aan de ene kust Grieken, die in die tijd Romeinen werden genoemd en aan de andere kust woonden Turken. Aan de Turkse kust liggen veel traditionele vissersboten en aan de Griekse kust zijn goede visrestaurants.

 

Op de kaap staat het kasteel van Myrina, ook wel fort of kastro genoemd, vanaf het Byzantijnse kasteel is er een schitterend uitzicht op de omgeving en binnen de muren van het kasteel lopen herten. Bij Myrina liggen lange en schone zandstranden en in de zomer zijn er verschillende theater- en muziekfestivals. De hele stad heeft een traditionele stijl met smalle straatjes, de haven, de markt, het kasteel  en restanten van het prehistorische Myrina. In het centrum ligt een plein met  diverse banken met pinautomaat en een archeologisch museum met vondsten uit Poliochne. Het historische Poliochne wordt gezien als een van de oudste steden van Europa.

 

Platy

 

Platy of Plati ligt twee kilometer ten zuiden van Myrina, het dorp is in amfitheater stijl gebouwd en aan de voet van het dorp ligt het circa 700 meter lange Platy strand. Platy Beach is een kindvriendelijk zandstrand en loopt langzaam in zee af, langs de kustlijn staan bomen en er zijn een aantal kleinschalige restaurants. Wandelen in de omgeving kan naar het dorp Thanos en naar de Mount Kakavos. Op de Kakavos berg ligt op een hoogte van 260 meter de Panagia Kakaviotissa, deze kerk is gebouwd in een rotsholte en werd in 1416 door monniken opgericht.

 

Kaspakas en Agios Ioannis

 

Kaspakas ligt vier kilometer ten noorden van de hoofdstad Myrina aan de voet van Mount Agios Athanasios. Het dorp ligt in een landelijke heuvelachtige omgeving en aan de kust zijn grillige rotsen van vulkanische oorsprong. Het nabij gelegen Agios Ioannis strand heeft een schitterende ligging tussen de rosten, het is een lang zandstrand met soms een kleine kiezel.

 

Kornos ligt drie kilometer ten oosten van Kaspakas en Agios Ioannis, het is een van de meest traditionele dorpen op Limnos. Kornos staat bekend om het beste gebak van het eiland.

 

Gomati

 

Katalakkos (Katalakos) ligt ten noordwesten van Kaspakas, centraal op het westelijke deel van Limnos. Katalakkos heeft een verscholen ligging in een rivierdal en is alleen te zien vanaf de rand van de bovenste omliggende heuvel. Katalakkos werd in het bergdal gebouwd door de vroegere bewoners van Gomati ter bescherming tegen piraten. Het Gomati strand is een uitgestrekt gebied van strand en duinen en de restanten van een oud klooster en kasteel. Amothines of Pachies Ammoudies is de woestijn van Limnos, het is een bijzonder gebied met zandduinen tussen de Gomati baai en Katalakkos. De Amothines heeft een oppervlakte van 70 hectare en er is nagenoeg geen begroeiing maar in de zomermaanden bloeit hier de Zeelelie (Pancratium maritimum), een bloem met een sterke zoete geur.

 

Moudros

 

Moudros ligt op het oostelijke schiereiland van Limnos, het is qua inwoneraantal met 1.000 inwoners de tweede wat grotere plaats van het eiland. Moudros is een van de veiligste havenplaatsen in de Egeïsche Zee en ligt in een prachtige baai. In de omgeving van Moudros liggen de Natura-2000 gebieden Limni Lake, Chortarolimni en de Golf van Moudros, het zijn belangrijke natuurgebieden en vogelgebieden. (Important Bird Area, IBA’s). Rondom Moudros liggen drie mooie en nagenoeg ongerepte zandstranden: het Chavouli strand en de twee Fanaraki stranden, Mikro en Megalo Fanaraki.

 

Keros Baai

 

De Keros Baai ligt in het oosten van Limnos, het is een van de beste plaatsen om te kitesurfen of te windsurfen. De Keros Baai is een veilige baai met kristalhelder en ondiep water en een eindeloos zandstrand. In de baai waait de Meltemi wind met een windkracht van 4 tot 6. Keros Baai ligt in een natuurgebied met zandduinen, zoutmeren, afgelegen stranden en het Chortarolimni wetland waar vaak flamingo’s zijn te zien.

Kies voor een mooie authentieke vakantie  een van de bestemmingen met hotel op Limnos.