Litochoro

 

Litochoro in Griekenland ligt in prefectuur Pieria in de regio Zuid-Macedonië aan de Olympische Rivièra, 24 kilometer ten noorden van Platamon en in de oostelijke hellingen van het Olympus gebergte op een hoogte van 293 meter. Litochoro is een sfeervol stadje met ruim 7000 inwoners, er zijn winkels, banken, kleinschalige hotels en restaurants.

 

 

Het oude klooster van Dionysos ligt in de Enipeas kloof op een hoogte van 850 meter in het Olympusgebergte. Het klooster werd gebouwd in 1542 maar werd grotendeels vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1943. Vijf kilometer ten oosten werd het nieuwe klooster gebouwd op een hoogte van 850 meter en dichter bij het stadje Litochoro. De restanten van het oude klooster en muren die rondom het gebouw stonden zijn nog te zien. Ten zuidoosten van het oude klooster aan de Enipeas rivier ligt onder een overhangende rots de Dionysos kapel.

 

Bezienswaardigheden in het stadje zijn onder andere de pleinen, de drie kerken Agios Nikolaos met de vrijstaande klokkentoren, de Agios Dimitrios kerk en de Agios Georgios kerk, het maritiem museum of het scheepvaartmuseum, het Alexandrion en het oude en nieuwe klooster van Agios Dionysos.

 

 

Bij de Agios Nikolaos kerk op het plein in Litochoro zijn aan de buitenkant verschillende mozaïek afbeeldingen te zien waarvan een van St. Dionysos.

 

 

Het Alexandrion is een monument met het standbeeld van Alexander de Grote en een groot gebouw aan de voet van de Olympus, het instituut is opgericht door Griekse Macedoniërs die in het buitenland wonen. De doelstelling van het instituut is het behoud van de Griekse taal en de Griekse tradities. Er zijn regelmatig concerten, lezingen, rondleidingen en exposities met als onderwerp Alexander de Grote.

 

 

Litochoro is de uitvalsbasis voor wandelen in het Olympusgebergte of voor de beklimming van een van de toppen bij de Enipeas kloof. Iets buiten Litochoro ligt het bezoekerscentrum van het nationaal park Olympus. In het bezoekerscentrum is veel informatie over de geologie van het gebied, de belangrijkste archeologische terreinen, de kloosters maar ook over de Griekse mythologie van het gebergte en de flora en fauna in het ruige natuurgebied. In het bezoekerscentrum is een grote tentoonstelling waar zeven verschillende gebieden van het park worden beschreven en getoond. Er is goede informatie over de wandelroutes en klimroutes in het nationale park en er zijn meertalige gidsen. Een mooie wandelroute door het Olympus gebergte is te maken met een gediplomeerde Engelstalige Ecogids en er is informatie over de mogelijkheden om met een groep te gaan klimmen.

 

 

Litochoro heeft een lange kustlijn, ten oosten van de stad ligt Plaka Litochoro met zandstranden, hotels, campings en strandbarretjes die voornamelijk alleen in de zomermaanden open zijn. Ten noordoosten van het Plaka Litochoro strand ligt Limenas Litochoro ook wel Gritsa genoemd, deze plaats is de haven van Litochoro. Er zijn enkele zandstranden, een hotel en vakantiehuizen en het Gritsa strand krijgt bijna elk jaar de Blauwe Vlag voor schone en veilige stranden.