Macedonië Griekenland

 

De historische regio Macedonië in Griekenland is onderverdeeld in Oost-, Centraal- en West-Macedonië. Het land Macedonië heet officieel Former Yugoslav Republic of Macedonia (Fyrom) of voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Het Griekse Macedonië met als hoofdstad Thessaloniki behoort sinds 1913 tot Griekenland, in 2013 werd het 100 jarige bestaan gevierd. Sinds de historische regio Macedonië officieel bij Griekenland is aangesloten is het een regio in ontwikkeling.

 

De oppervlakte van de historische regio Macedonië in Griekenland is 34.177 vierkante kilometer en het is de belangrijkste landbouw regio van het land. In de regio Oost-Macedonië en Thracië liggen de regionale eenheden Drama, Kavala, eiland Thassos en Mount Athos. In de regio Centraal-Macedonië liggen de departementen: Pella, Imathia, Pieria, Kilkis, Thessaloniki, Chalkidiki en Serres. In de regio West-Macedonië liggen de departementen of regionale eenheden: Kastoria, Florina, Kozani en Grevena. De regio’s Centraal-Macedonië en Oost-Macedonië zijn populaire toeristische bestemmingen met bijna 20% van het totale aantal toeristen in heel Griekenland per jaar.

 

Werelderfgoed in de Griekse regio Macedonië: de vroegchristelijke en Byzantijnse monumenten van Thessaloniki, het oude Aigai of de eerste hoofdstad van het Koninkrijk van Macedonië, Mount Athos en de Archeologische site van Philippi. Belangrijke natuurgebieden in deze regio zijn: nationaal park Olympus, nationaal park Prespes, het wetland Kerkinimeer , de Axios, Loudias en Aliakmon Delta en de meren Volvi en Koronia.

 

Thessaloniki

 

Thessaloniki is na Athene de tweede hoofdstad van Griekenland. Philippus II van Macedonië was de koning van het oude Macedonië op de Balkan. Deze Philippus behaalde een overwinning in Thessalië. Toen zijn dochter werd geboren noemde hij haar Thessalo-nike, Thessalo naar de streek Thessalië en nike voor overwinning. Kassandros trouwde later met Thessalonike en bouwde een nederzetting die hij naar zijn vrouw vernoemde: Thessaloniki. De nederzetting groeide uit tot een grote stad en vandaag de dag wonen er ruim 800.000 mensen in de stad en de buitenwijken van de stad.

 

Een kenmerkend punt van de stad is de Lefkas Pyrgos, de witte toren. De toren is een museum en werd gebouwd in de 15de eeuw als verdedigingstoren, de toren is in totaal 33 meter hoog. In de hele stad zijn monumenten te zien van een roerig verleden.

In Thessaloniki staat de grootste universiteit van Griekenland, de Aristoteles-universiteit, vernoemd naar de filosoof Aristoteles. De universiteit kent veel verschillende afdelingen voor onderwijs en onderzoek. Studierichtingen die gevolgd kunnen worden zijn bijvoorbeeld: filosofie, fysica, wiskunde, rechtsgeleerdheid, theologie, geneeskunde, dierengeneeskunde, farmacie, ingenieurswetenschappen, architectuur en journalistiek.

 

Vanwege de universiteit is Thessaloniki niet alleen een historisch belangrijke stad maar ook vooral een studentenstad. In de stad leven circa 150.000 studenten, jonge mensen die vragen stellen, plannen maken en dromen hebben over een andere samenleving. In 2014 was Thessaloniki om deze reden  Europese Jongerenstad 2014. De Europese Jeugdraad kent elk jaar een stad de titel toe van Europese Jongerenstad, waarin de stad de kans krijgt jeugdgerelateerde culturele, sociale, politieke en economische activiteiten en ontwikkeling te laten zien. De titel Europese Jongerenhoofdstad bestaat sinds 2009 en werd vervolgens toegekend aan: Rotterdam (2009), Turijn (2010), Antwerpen (2011), Braga (2012), Maribor (2013), Thessaloniki (2014), Cluj-Napoca (2015) en Ganja in Azerbeidzjan (2016).

 

Gebergte Zeus

 

Een groot deel van Macedonië bestaat uit landbouw en in het noorden is vooral de wijnbouw bekend. Centraal in het gebied ligt het Olympus gebergte  , met wat kleinere bergen er omheen zoals de berg Pieria en Titaros en Kato Olympos. Het Olympus gebergte is bijna 40 kilometer lang en 30 kilometer breed, de toppen liggen op circa 20 kilometer van zee. Door de nabijheid van de zee liggen de toppen van de berg vaak in de wolken, hetgeen de berg een mythisch aanzien geeft. In de Griekse mythologie was de berg het huis van de twaalf goden, een ideale plek voor oppergod Zeus. Hij kreeg dan ook de bijnamen: Zeus de wolkenverzamelaar of Zeus de bliksemslingeraar, de goden waren machtig en heersten over water en aarde. Als Zeus en zijn metgezellen het gebergte wat met rust laten is het een mooi gebied om te klimmen. Het bergbeklimmen wordt door verschillende Griekse klimbonden gedaan vanaf april tot eind oktober en liefhebbers kunnen zich lokaal aanmelden.