Milos

 

Milos ligt in het oosten van Griekenland en is een van de Egeïsche Eilanden in de Cycladen archipel, het eiland ligt ten oosten van de Peloponnesos en ten noorden van Kreta. Het onbewoonde eiland Antimilos ligt ten noordwesten en werd door Homerus beschreven als het eiland van de zonnegod Helios.

 

Het Griekse eiland Milos, soms ook wel Melos genoemd, heeft een oppervlakte van 151 vierkante kilometer. Het is een vrij heuvelachtig eiland van vulkanische oorsprong, het hoogste punt is de berg Profitis Ilias met een hoogte van 748 meter. Het eiland heeft een natuurlijke haven en aan de zuidkust liggen warme bronnen met zwavelhoudend water. Milos was een belangrijk centrum in de vroege Egeïsche beschaving vanwege de gunstige ligging tussen het vasteland van Griekenland en Kreta en vanwege de aanwezigheid van obsidiaan, een natuurlijk vulkanisch glas. Van het obsidiaan, een verglaasd gesteente, werden scherpe werktuigen gemaakt.

 

Venus van Milo

 

Milos werd een bekend eiland toen de wereldberoemde Venus van Milo werd opgegraven. De Venus van Milo is een standbeeld van de godin Aphrodite gemaakt van Parisch marmer (wit marmer van Paros) en staat nu in het Louvre in Parijs.

 

Een kopie van het standbeeld is te zien in het lokale archeologisch museum.

 

De Venus van Milo werd op Milos ontdekt door een boer in 1820 in het huidige dorp Tripiti (Trypiti) en is nu een van de bekendste werken van oude Griekse beeldhouwkunst.

 

Tripiti

 

Het dorp Tripiti op Milos ligt tussen Adamantas en het dorp Plaka, bij Tripiti zijn catacomben en de restanten van een Romeins theater te zien en de opvallende Agios Nikolaos kerk. Tripiti ligt een stukje landinwaarts net boven de vissersplaats Klima.

 

 

De huizen in Klima hebben een bijzondere bouw en liggen direct aan de waterlijn. Deze functionle bouwwijze wordt Syrmata genoemd. De benedenverdieping in de bouwstijl Syrmata is een stallingsplaats met kleurrijke deuren voor de vissersboot in de winter en de visser woont met zijn gezin op de tweede verdieping.

 

Adamantas

 

Adamantas is de havenplaats van Milos, de plaats werd vroeger Adamas genoemd naar het Griekse woord voor diamant. Adamantas is een sfeervolle plaats en het culturele centrum van het eiland. Aan de voet van de heuvel liggen warmwater bronnen en er is een mijnmuseum en een maritiem museum.

 

Plaka

 

Plaka is de hoofdstad van Milos en ligt op de top van de rots met schitterend uitzicht op de Golf van Milos. Het is een dorp met smalle straatjes waar het niet mogelijk is om met de auto te rijden, wel rijden mensen op de ezel of op een bromfiets door het dorp. Op de top van de heuvel liggen de restanten van een Venetiaans kasteel en de Thallasitra kerk. In het dorp staan meer kerken en er is een folklore museum en een archeologisch museum, verder zijn er goede restaurants en leuke winkeltjes met lokale producten.

 

Milos stranden

 

Er zijn ruim 70 stranden op Milos, het meest opvallende strand is het Sarakiniko strand. Het Sarakiniko strand ligt in het noorden op het eiland en is een soort maanslandschap van grijze en witte rotsen, vulkanisch gesteente gevormd door wind en water.

 

Bij het Sarakino strand ligt de grot van de Saraceense piraten, deze is gedeeltelijk van binnen te bezichtigen. De grot van de Saraceense piraten wordt meestal Grot Kleftiko genoemd met als betekenis grot van de dieven.

 

 

Het Firiplaka strand met fijn witgrijs zand ligt in het zuiden van het eiland tussen hoge vulkanische rotsen.

 

De meeste stranden op het eiland zijn vrij rustig maar de stranden aan de oostkust en de westkust zijn de meest verlaten stranden.