Mount Athos

 

Mount Athos of de Heilige Berg is een kloosterstaat en sinds 1913 een autonome staat binnen Griekenland, geografisch gezien ligt de berg in de regio Chalkidiki.

De Heilige Berg of ook wel Agio Oros of Oros Athos genoemd, heeft een hoogte van 2033 meter. Het is een steile berg met dichtbeboste hellingen. De hoofdstad van de kloosterstaat Athos is Karyes. Agio Oros is alleen toegankelijk voor mannen met een visum, dit visum is vier dagen geldig en kan aangevraagd worden bij het Athos consulaat in Thessaloniki. De Heilige Berg is tot nu toe niet toegankelijk voor vrouwen maar hier wordt wel regelmatig discussie over gevoerd.

 

 

Mount Athos met de kloosters is een werelderfgoed, de orthodoxe kloosters zijn gebouwd volgend het ontwerp van een vierkante of rechthoekige muur met torens die de heilige ruimte markeert. In het centrum van elk klooster staat de hoofdkerk; het katholikon. 

 

Mount Athos is een gemengd cultureel en natuurlijk Unesco werelderfgoed omdat in een unieke artistieke combinatie de natuurlijke schoonheid van de berg en de architectuur van de gebouwen tot uiting komen.

Het landschap rondom de bebouwing is een weergave van de traditionele landbouw van de monniken, met onder andere wijngaarden en kruidentuinen. Het goede beheer van landbouwmethoden en bosbeheer heeft geleid tot een uitstekend behoud van de mediterrane bossen en flora op Mount Athos.

 

 

 

Kloosters Mount Athos

 

Op Mount Athos zijn 20 kloosters bewoond, maar ook buiten de kloosters wonen monniken in de nederzettingen die er zijn. In de dorpen Dafni, Agia Anna en Katounakia wonen veel iconen schilders, in totaal wonen er circa 2500 monniken op Agio Oros. Het oudste bewoonde klooster is het Bulgaarse klooster Zografou, gebouwd in het jaar 919. De 20 bewoonde kloosters hebben elk een afgevaardigde die jaarlijks wordt gekozen, ze vormen de Heilige Gemeenschap. In het gebied wonen niet alleen Griekse monniken maar ook Russische, Servische, Bulgaarse en Roemeense monniken, alle documenten moeten volgens de wet echter in het Grieks worden opgesteld. De 20 kloosters zijn opgedeeld in vijf groepen van vier kloosters, deze vijf kwartetten vormen in hiërarchische volgorde het Heilig Toezicht. De eerste in rang is de voorzitter (Protepistates) van elk kwartet. Het Heilig Toezicht is de uitvoerende macht van de Heilige Gemeenschap.

 

Er zijn zeventien Griekse kloosters en drie niet-Griekse kloosters: het Bulgaarse klooster Zografou, het Servische klooster Chilander of Chiliandariou en het Russische klooster Panteleimonos of Panteleimon. De 20 kloosters in hiërarchische volgorde:

 

1) Megisti Lavra, 2) Vatopedi, 3) Iviron, 4) Chilandar, 5) Agiou Dionysiou (klooster dionysius), 6) Koutloumousiou, 7) Pantokratoros, 8) Xiropotamou, 9) Zografou, 10) Dochiariou, 11) Karakallou, 

12) Filotheou, 13) Simonos Petra, 14) Agiou Pavlou, 15) Stavronikita, 

16) Xenofontos, 17) Osiou Grigoriou, 18) Esfigmenou, 19) Agiou Panteleimonos,

20) Konstamonitou.

 

Foto’s en namen van de kloosters op Mount Athos