Nationaal Park Sounion

 

Nationaal Park Sounion in Griekenland heeft een oppervlakte van 35 vierkante kilometer en ligt in de gemeente Lavreotiki in het zuidoosten van de regio Attika . Binnen de grenzen van het nationale park liggen Kaap Sounion , de zilvermijnen van Laurion (ook wel Laurium of Lavrio), veel grotten en bossen. Het hele nationale park Sounion heeft een belangrijke waarde op het gebied van historie, geologie, mineralogie en paleontologie (bestudering van fossielen). Op verschillende plaatsen in het park zijn groeves en nederzettingen gevonden waarvan de oudste afkomstig zijn uit de oude steentijd (paleolithicum). Tot aan het begin van de 19de eeuw werd in het hele gebied in ruim 30 mijnen zilver, zink, ijzer en lood gedolven en verwerkt.

 

 

Het grootste deel van nationaal park Sounion is nu begroeid met de hulsteik (kermeseik), mastiekboom, aarbeiboom, jeneverbes en de Aleppoden. In het gebied groeien verschillende soorten planten waaronder de endemische Centaurea laureotica en Centaurea attica. Twee kilometer ten noorden van het dorp Agios Konstantinos ligt de Kitsos Grot, bij de grot zijn fossiele resten gevonden van bomen zoals zwarte den en es, bomen die nu niet meer in het gebied groeien. In het natuurgebied leven relatief weinig soorten dieren.

 

Thorikos

 

Thorikos werd gezien als het centrum van de mijnindustrie in Lavreotiki en ligt twee kilometer ten noorden van Laurion. In de oude Griekse mijnstad Thorikos (Thoricus) werd lood en zilver gedolven, de haven was bijzonder belangrijk om het vele hout aan te voeren dat nodig was voor het smelten van de grondstoffen. In Thorikos ligt een langwerpig theater gebouwd tussen 525 en 480 v. Chr..

 

Laurion

 

Laurion (Laurium) of Lavrio was in de oudheid beroemd om haar zilvermijnen en loodmijnen, de Agrileza mijnen, door deze bodemschatten kwam Athene in de vijfde eeuw v. Chr. tot welvaart. Mijninstallaties uit de oude tijd zijn nu nog te bezichtigen en er is een Mineralogisch Museum en het Archeologisch museum Laurion (entree € 2,-, 65+ € 1,-). Tegenwoordig is Laurion een havenstad met ruim 10.000 inwoners. Vanaf de Tempel Poseidon op Kaap Sounion is er uitzicht op Laurion en Makronisos.

 

Makronisos

 

Tegenover Lavrio ligt het eilandje Makronisos, een van de Cycladen eilanden. Vroeger was Makronisos een gevangeniseiland, tegenwoordig is het een onbewoond eiland waar vissers en bijenhouders soms komen. Makronisos wordt in de Griekse mythologie eiland Helena genoemd. Helena was de dochter van Zeus, ook wel bekend als de mooiste vrouw van Griekenland. Toen de Trojaanse oorlog uitbrak werd het eiland Makronisos het toevluchtsoord van Helena.

 

 

Het Nationale Park Sounion is een interessant en gevarieerd gebied om in te wandelen, vanwege de vele mijnschachten in de omgeving wordt het echter afgeraden om buiten de aangegeven paden te komen.