Nisyros

 

Nisyros is een van de Dodekanesos eilanden, het ligt circa zestien kilometer ten zuiden van het eiland Kos en zeventien kilometer ten noorden van het eiland Tilos in het westen van Griekenland. Tussen Nisyros en Kos ligt het kleine eiland Gyali. Nisyros heeft een oppervlakte van ruim 41 vierkante kilometer en is bijna rond van vorm met een diameter van acht kilometer. De kusten zijn voornamelijk rotsachtig, vooral in het noordoosten van het eiland liggen goede zandstranden en in het zuiden liggen kleine baaien met strandjes tussen de steile kusten.

 

In de Griekse mythologie is het eiland ontstaan doordat Poseidon een stuk van Kos afsneed en op de gigantische reus Polybotes gooide om te voorkomen dat hij kon ontsnappen. De belangrijkste plaats op het eiland is Mandraki, verder zijn er nog de dorpen Pali, Emporios en Nikia. Nisyros heeft een rijke flora en fauna vanwege het vulkanische karakter en door de gunstige geografische ligging. Het is een belangrijke migratieroute voor vogels.

 

Aan de kusten is regelamatig de Mediterrane monniksrob (Monachus monachus) te zien en er groeien ruim 400 soorten planten waaronder enkele endemische soorten zoals de Campanula nisyria.

 

Mandraki

 

Mandraki heeft een mooie ligging en is een sfeervol stadje met veel kleine straatjes, witte huizen, het klooster Spiliani, de restanten van een kasteel en enkele kerken. Het kasteel of de vesting werd gebouwd door de ridderorde van Sint-Jan maar werd later overgenomen door piraten. De Panagia Spiliani is een klooster gebouwd op een hoge rots bij het kasteel. Volgens een lokale legende werd er een Maria-beeld gevonden in een grot van de rots, er werd besloten om in de grot een kerkje te bouwen. Deze heilige grot is nu nog te zien en bereikbaar via een lange trap naar beneden, er is onder andere een houten altaarstuk te zien uit 1725 met veel afbeeldingen. Het Maria-beeld van de Panagia Spiliani wordt gezien als wonderbaarlijk en elk jaar op 15 augustus komen er veel pelgrims naar Nisyros voor het religieuze feest van de Hemelvaart van de Maagd Maria, een officiële feestdag in Griekenland.

 

Nisyros vulkaan

 

De bekendste bezienswaardigheid op het eiland is de Nisyros vulkaan, een vulkaan waaruit wel regelmatig wat zwavelachtige rook opstijgt maar geen uitbarsting tot stand komt. Er is een grote caldera met een doorsnede van 3,8 kilometer die is ontstaan door het instorten van grond na verschillende vulkaanuitbarstingen.

 

 

De kraterwand heeft een maximale hoogte van 588 meter, in het zuidoosten van de caldera ligt de Krater van Stefanos met een diameter van 300 meter met modderkraters en zwavelachtige rook uit kleine scheuren in de aarde, ook wel fumarole genoemd.

 

Op het eiland zijn vijf lavakoepels, de hoogste lavakoepel is de Profitis Ilias. Met een hoogte van 698 meter is deze  koepel ook het hoogste punt van het eiland Nisyros. De lavakoepel Karaviotes ligt ten zuidwesten van de caldera met een hoogte van 539 meter. Het dorp Emporios ligt ten oosten van de vulkaankrater, hier is een deskundig vulkaanobservatorium met uitzicht op de caldera. In het nabij gelegen dorp Nikia is een vulkanisch museum met veel informatie over vulkaanuitbarstingen in Griekenland.

 

 

Nisyros is een mooi eiland voor een vakantie of om te combineren met andere eilanden door te gaan eilandhoppen of te bezoeken tijdens een dagtocht vanaf Kos. Er vaart in de zomermaanden dagelijks een ferry vanuit Kardamena op Kos.