Parnassus

 

De Parnassus in Griekenland is een bergmassief op het vasteland van Griekenland. De Parnassus ligt circa 45 kilometer ten noordoosten van Delphi en 200 kilometer ten noordwesten van Athene. De hoogste top van de Parnassus (Parnassos) is de Liakoura op een hoogte van 2455 meter. Vanaf de Liakoura is er een uniek uitzicht op de Mount Pindos, Mount Olympos, Mount Ossa en Pilion, Evia, de Noordelijke Sporaden (Alonissos, Skiathos, Skopelos), Athos en de Cycladen.

 

Het uitzicht reikt ook over de Golf van Korinthe tot aan het Taygetosgebergte op het schiereiland de Peloponnesos. De berg Parnassus was in de Griekse mythologie gewijd aan de god Apollon en stond bekend als de verblijfplaats van de muzen (godinnen van de kunsten).

 

Op de zuidhelling van de Parnassus ligt de Corycische grot of de Corycian grot (Korykion Cave). De grot was een verering aan Pan en gewijd aan de Coryciden nimfen Corycia, Kleodora en Melaina. De nimfen waren waternimfen naiades (of naiaden).

Deze waternimfen hadden in de Griekse mythologie invloed op zoet water, zoals rivieren, meren en bronnen.

Er zijn drie kamers van de grot geopend voor bezichtiging.

 

 

Skigebied Parnassos Griekenland

 

In het gebergte ligt het grootste skigebied van Griekenland, het Parnassos Ski Center is geopend vanaf december als er sneeuw ligt tot eind april.

 

Het Parnassos Ski Center heeft drie locaties op een hoogte tussen 1750 en 2250 meter, de drie skicentra zijn: Fterolakka, Kellaria en Gerentovrachos met een totaal van 19 skiliften en 25 skipistes.

 

Nationaal Park Parnassos

 

Een gedeelte van het Panassus gebergte is een nationaal park. Het Nationaal Park Parnassos heeft een oppervlakte van 36.000 hectare met een kerngebied van 3600 hectare. Het hele park is interessant, vol beklimmingen en afdalingen tussen de geurige naaldbomen, rotsachtige kalksteen, grotten en bergbronnen met drinkbaar zoet water. Binnen de grenzen van het nationale park ligt een speciale beschermingszone voor vogels bij Amfiklia, het esthetische bos Tithorea, Wildlife refuge Arachova, archeologisch Delphi  en het omliggende landschap.

 

 

Flora en fauna Parnassos

 

Aan de voet van de berg staan veel olijfbomen, vooral in de vallei van de rivier Pleistos, gelegen onder Delphi, en in de vlakte van Itea. Hierna volgt een gemengd bos van onder andere Griekse dennen, Hongaarse eik (Quercus frainetto), steeneik en de mastiekboom. In de bergen bloeit onder andere campanula, kooltje-vuur en sterhyacint. Een bijzondere plant op de Parnassos berg is de Paeonia parnassica, een inheemse Pioenroos.

 

 

Het Nationaal Park Parnassos heeft ook een grote verscheidenheid aan fauna, vooral vogels en vlinders. In het Parnassosgebergte zijn soms op een dag wel 40 verschillende vlindersoorten waar te nemen. Het hele gebied is bijzonder belangrijk voor roofvogels, spechten en alpine vogels. Diverse soorten vogels in dit gebied worden beschermd door internationale verdragen, zoals de holenduif (Columba oenas) en de kwartel (Coturnix coturnix).

In het natuurgebied leven onder andere wolven, vossen, marters, jakhalzen en wilde zwijnen. Twee zoogdieren die in het gebied leven zijn opgenomen in de nationale Rode Lijst, dit is de hazelmuis  (Muscardinus avellanarius) en de westelijke blindmuis (Nannospalax leucodon).

 

Wandelen

 

In het nationale park Parnassos zijn twee goede routes om te wandelen. Beide wandelroutes beginnen met een weg die bekend staat als het oude voetpad of ezelsspoor. Eén wandelroute gaat naar het westen en de andere naar het zuiden, op het einde zijn beide wandelpaden aangesloten op de Europese wandelroute E4.

 

De routes zijn rustig en ideaal om rond te wandelen, zorg echter wel voor een goede wandelkaart want de bewegwijzering is niet altijd even duidelijk.