Paros

 

Paros is een van de Cycladen eilanden in Griekenland en ligt in de Egeïsche Zee tussen het nabij gelegen eiland Naxos en Athene. Paros heeft een oppervlakte van 196 vierkante kilometer, het is een heuvelachtig eiland, de hoogste top is de Agios Ilias op een hoogte van 771 meter.

 

Het eiland was vroeger welvarend vanwege de productie van de hoge kwaliteit marmer, tegenwoordig komen de inkomsten meer uit het toerisme. Er zijn sfeervolle havenplaatsjes, mooie stranden en een aantal bezienswaardigheden zoals de Katapoliana kerk en de marmergroeve. Paros is een mooi eiland voor een ontspannen vakantie of om te verkennen tijdens een vakantie eilandhoppen in Griekenland. 

 

Parikia

 

De hoofdstad van Paros is Parikia, ook wel Paros-stad genoemd, ligt aan de westkust van het eiland in een mooie baai. Parikia is een sfeervolle havenstad met smalle straatjes, oude kerken, winkeltjes, stranden en een populair uitgaansleven. Bezienswaardigheden in Parikia zijn Katopoliana kerk, de windmolen in de haven, het Venetiaanse kasteel op de heuvel, muurfonteinen in de binnenstad, restanten van het historische Parikia en het Archeologisch Museum. Stranden bij Parikia zijn het Livadia strand bij de haven, het verscholen Krios strand bereikbaar met de boot of een wandeling via de kliffen. Het Parasporos strand is een groot zandstrand met uitzicht op het eiland Agios Spiridon. Het Souvlia of ook wel Delphini strand genoemd met een groep kleine onderwater grotten. Het gouden zandstrand Marcello, bereikbaar met een watertaxi of een wandeling van een half uur.

 

Katapoliani kerk

 

De Katapoliani kerk wordt ook wel Panagia Katapoliani (kerk van de heilige maagd van de benedenstad) of Ekatontapyliani (kerk met de 100 deuren) genoemd. De Katapoliana kerk heeft geen 100 deuren maar volgens de legende vond men tijdens de Turkse overheersing de kerk zo groot dat deze wel 100 deuren zou moeten bevatten, waarvan 99 zichtbaar. De honderdste deur zou zich openen nadat Constantinopel bevrijd zou zijn. De Katapolianakerk bestaat uit drie met elkaar verbonden gebouwen en is een grotendeels Byzantijnse kerk gebouwd in verschillende periodes.

 

Achter de kerk ligt het Archeologisch Museum met op de binnenplaats een mozaïekvloer met een afbeelding van Hercules die in de Katapoliana kerk is gevonden, verder zijn er standbeelden van de godin Artemis en een deel van Marmor Parium, een marmeren tablet met inscripties, het grootste deel van de Parische Kroniek ligt in Londen.

 

Naoussa

 

Naoussa (of Naousa) ligt aan de noordkust van Paros en wordt wel het mooiste havenplaatsje van Griekenland genoemd. Het ronde havenbekken is in de Venetiaanse tijd aangelegd. Rondom de haven zijn een aantal cafe’s en restaurants met uitzicht op de vissersboten. Achter de havenpoortjes liggen de oude straatjes met winkeltjes, hotels en appartementen. De archeologische opgraving Koukounaries ligt op een heuvel aan de zuidwestkant van de baai van Naoussa, er zijn restanten te zien van een Myceense nederzetting en een Athenatempel. Stranden bij Naoussa zijn het Santa Maria zandstrand, het Monastiri strand gelegen in een mooie baai en met een langzaam aflopende zeebodem. Het Laggeri strand en het Kolymbithres strand mooi gelegen tussen de rotsformaties.

 

Piso Livadi

 

Piso Livadi ligt aan de oostkust, het is een kleine kustplaats met een mooi zandstrand en een aantal restaurants. Landinwaarts ligt het authentieke Marpissa met een aantal windmolens. Ten zuiden van Molos en ten noorden van Piso Livadi ligt het Kalogeros strand. Het Kalogeros strand is bereikbaar via een onverharde weg en ligt in een schitterende baai omgeven door hoge rotsen, de klei bij de rosten zou een heilzame werking hebben op de huid, men neemt hier dan ook regelmatig een modderbad.

 

 

Drios

 

Ten zuiden van Piso Livadi ligt de vissersplaats Drios en het Gouden Strand, Chryssi Akti of de Golden Beach is een kindvriendelijk strand met goudkleurig zand en een langzaam aflopende zeebodem. Er zijn een aantal restaurants waar men in de schaduw kan zitten.

 

 

Lefkes

 

Lefkes centraal gelegen op Paros is een traditioneel bergdorp in een mooie landelijke omgeving. Tijdens de Turkse overheersing was het zelfs de hoofdplaats van het eiland omdat men dacht hier veilig te zijn tegen piraterij. Lefkes is sfeervol met het plein, tavernes, Byzantijnse fonteinen, steegjes, kerken , kapelletjes en verscholen tuinen.

 

Marmergroeve en vlindervallei

 

Ten noorden van Lefkes en vijf kilometer ten oosten van Parikia liggen in Marathi de oude marmer steengroeven van Paros. Deze steengroeven worden ook wel “Lichnites” genoemd naar de olielampen (Lychnos) die werden gebruikt om de marmergroeve te verlichten. 

 

Vier kilometer ten westen van Parikia ligt een vlindervallei. Er is een goede bewegwijzering naar de Paros vlindervallei. De vlindersoort waarvan er hier duizenden leven is de Euplagia quadripunctaria, ook wel Spaanse vlag vlinder genoemd. De dagactieve nachtvlinders zijn te zien in de zomermaanden juni, juli en begin augustus. Paros is een mooi eiland voor een vakantie of te combineren met andere Cycladen door te eilandhoppen.