Patmos

 

Patmos is een van de Zuid-Egeïsche eilanden in Griekenland in de eilandengroep Dodekanesos. Patmos  heeft een oppervlakte van 34 vierkante kilometer en is van oorsprong een vulkanisch eiland. Het hoogste punt van het eiland is de Profitis Ilias met een hoogte van 269 meter.

 

 

Er zijn mooie stranden, baaien en vissershavens. De bekendste bezienswaardigheden van Patmos zijn het Klooster van Sint Johannes en de Grot van de Apocalyps, beiden zijn werelderfgoed.

 

Historisch centrum Patmos

 

 

Het Historisch centrum van Patmos (Chora), het Klooster van Sint Johannes en de Grot van de Apocalyps zijn een Unesco cultureel werelderfgoed. Het wordt gezien als de plaats waar de apostel Johannes de Bijbelboeken Evangelie en Openbaring schreef. Het boek Openbaring wordt in het Grieks Apocalyps genoemd.

 

 

Het Agios Ioannis Theologos klooster of het Sint Johannes klooster werd aan het einde van de 10de eeuw gebouwd. Aan de voet van het indrukwekkende kloostercomplex ligt het middeleeuwse centrum van Chora. Het klooster, de grot en het oude centrum is een bedevaartplaats en wordt jaarlijks door duizenden pelgrims en toeristen bezocht. In de Grot van de Apocalyps of de grot van openbaring is nog de lessenaar te zien waar Johannes zijn teksten schreef. In het Bijbelboek de Openbaring schreef apostel Johannes regelmatig over het uitzicht op zee vanuit deze grot.

 

Skala

 

Skala is de belangrijkste havenplaats van Patmos en ligt drie kilometer ten noorden van Chora. Skala is een levendige en sfeervolle plaats met winkels, restaurants, cafés, hotels en een nieuwe jachthaven. Op korte afstand van de haven ligt het Agios Theologos zandstrand. Het Meloi strand ligt twee kilometer ten noorden van Skala, het is een zandstrand met schaduwrijke tamarisken. Vanuit Skala vaart er een boot naar het Psili Ammos strand, het is een mooi strand met fijn zand in een baai met een azuurblauwe zee.

 

Agriolivadi

 

Agriolivadi bij Skala heeft een mooi lang strand, zand met kleine kiezel, vanwege het langzaam in zee aflopende strand, de faciliteiten en de verhuur van waterfietsen is het een kindvriendelijk strand. Verschillende inhammen aan de baai zijn alleen per boot of waterfiets bereikbaar. Tegenover Agriolivadi ligt het eilandje Agia Thekla.

 

Kampos

 

Kampos ligt ten noorden van Skala in een landelijke omgeving met weinig bebouwing, het Kato Kampos strand is een zandstrand met kleine kiezel en het loopt langzaam af in zee. Op het strand staan schaduwrijke tamarisken.

 

Grikos

 

Grikos ligt in het zuidoosten van Patmos bij de Kaap Yenupa, ook wel Kaap Diavolo genoemd. In de baai van Grikos ligt Petra met een rots en een bron waar volgens de legende de eerste mensen werden gedoopt.

In de rots van Petra zitten veel kleine holen en het wordt ook wel de kraaienrots genoemd. In de direct omgeving zijn drie stranden, Grikos, Petra en Plaki. De stranden van Grikos en Petra zijn zelfs in de drukste zomermaanden vrij rustig en er is uitzicht op het eilandje Tragonissi.

Kies voor een mooie vakantie Patmos  of ontdek het eiland met eilandhoppen Dodekaneos