Epidaurus

 

Epidaurus Griekenland © ecotoerisme.eu

Epidaurus met het amfitheater, een groot openluchttheater, ligt in de bossen en is een werelderfgoed. Epidavros ligt in het noordoosten van het schiereiland Peloponnesos in Griekenland. De plaats is onder te verdelen in Nea Epidavros, Paleo Epidavros en Archea Epidavros. Nea Epidavros is een rustige vissersplaats aan een baai tussen de bergen met een kleine nieuwe jachthaven. Paleo Epidavros is de oude havenstad en er is een klein theater. Archea Epidavros is het historische Epidavros en wordt Epidaurus genoemd.

 

Asklepion

 

Een asklepion was in het oude Griekenland een kuuroord of een medisch centrum. Een asklepion was gewijd aan de mythologische god Asklepios, die volgens mythografen geboren is in Trikka, het huidige Trikala in de regio Thessalië, Griekenland. Belangrijke asklepions in Griekenland staan onder meer in Kos, Epidavros en Trikala. De arts Hippocrates had later een grote invloed op de toegepaste geneeskunde in de medische centra. De aesculapius, het esculaapteken is een slang die om een staf kronkelt. De slang zou het symbool zijn van leven en dood die zich kronkelt om de staf van de mythologische god Asklepios, door de Romeinen Aesculapius genoemd.

 

Heiligdom van Asklepios

 

 

Het Heiligdom van Asklepios in Epidaurus of het Asklepion van Epidaurus ligt landinwaarts in een vallei op acht kilometer van de kust van Epidavros en ten oosten van de plaatsen Lygourio en Nafplio. Het complex werd in fases gebouwd in de derde en vierde eeuw v. Chr. De geneeswijzen in het asklepion van Epidaurus waren gebaseerd op de genezende goden van Epidaurus: Apollo, Asklepios, en Hygeia. Nu nog wordt in de medische wereld gebruik gemaakt van het esculaapteken. Pas veel later werd de wetenschappelijke geneeskunde ingevoerd, gebaseerd op de leer van Hippocrates die ziekte zag als een natuurlijk verschijnsel en niet als het ingrijpen van goden.

 

Tempel van Asklepios

 

De Tempel van Asklepios was gewijd aan Apollo Maleatas die men aanriep om weer gezond te worden. De tempel is gebouwd in de vierde eeuw v. Chr. op een Myceense cultusplaats niet ver van het latere theater. Nu liggen er alleen nog een paar stenen. Achter de tempel lag de Tholos, een rond gebouw. Men is niet zeker van de functie van dit gebouw maar volgens Pausanias was het een heilig slangenverblijf met gele slangen.

 

 

Theater van Epidaurus

 

 

Het Theater van Epidaurus is het mooiste gedeelte van de opgraving en werd gebouwd in de vierde eeuw v. Chr. De architect was waarschijnlijk Polyclitus de Jongere van Argos, het theater is een perfecte integratie in de omgeving en heeft een bijzondere akoestiek. Het toneel van het Epidaurus theater is een cirkel met een diameter van 9,77 meter. In de zomer zijn er in het amfitheater regelmatig concerten, deze worden meestal pas in de avond als het donker is gehouden.

 

 

De theatervoorstellingen worden vaak bezocht door hooggeplaatste personen, maar zijn toegankelijk voor iedereen. Een voorstelling bijwonen van bijvoorbeeld Arosthophanes is een unieke en onvergetelijke ervaring. De stilte in het donker tussen de bomen totdat de voorstelling begint en de perfecte akoestiek gedurende de hele voorstelling waarbij elk geluid vanaf het toneel zelfs op de bovenste rangen is te horen. Het besef dat men ruim 2000 jaar geleden al met ruim 12.000 toeschouwers kwam luisteren en kijken naar toneelvoorstellingen, verzen van Homerus en tragedies van Sophocles. Aristoteles beschreef het als een catharsis (katharsis), een zuivering of loutering van emoties die leidt naar vernieuwing.

 

Openingstijden en entreeprijs

 

De openingstijden van Epidaurus zijn: in de zomermaanden van 08:00 tot 20:00 uur en in de wintermaanden van 08:00 tot 15:00 uur. De entreeprijs voor de archeologische opgraving en het museum is € 12,- per persoon, 65+ is € 6,- per persoon (2019). van 1 november t/m 31 maart is de entreeprijs voor iedereen 6 Euro. Gratis bezichtigen kan op 6 maart, 18 april, 18 mei, laatste weekend van september (European Heritage Days), 28 oktober en elke eerste zondag van de maand in de maanden november tot en met maart.