Kalavrita

 

Kalavrita ligt in het noorden op het schiereiland de Peloponnesos in Griekenland in de regio Achaia, 35 kilometer ten zuiden van Diakofto. Kalavrita is een traditioneel Griekse bergdorp en is gebouwd op de hellingen van het Aroania gebergte (ook wel Chelmos gebergte genoemd) op een hoogte van 737 meter bij de Vouraikos kloof.

 

 

Kalavrita staat in de zomer bekend om de verfrissende berglucht en het gezonde klimaat. In de winter is het een belangrijk skigebied in Griekenland. Het Kalavrita Ski Resort ligt vijftien kilometer ten oosten van het bergdorp op een hoogte van 2.128 meter, bijna op de top van de Aroania berg. De uitzichten vanaf dit punt zijn magnifiek. In de bergen is ook een vlindervallei met veel soorten vlinders zoals de zeldzame vlinder Agrodiaetus iphigenia (Chelmos Blue).

 

Bloedbad van Kalavrita

 

 

Op 13 december 1943 werd, tijdens de Tweede Wereldoorlog, nagenoeg de complete mannelijke bevolking van 12 jaar en ouder vermoord, de huizen in het bergdorp werden geplunderd en in brand gezet. De Wehrmacht schoot ruim 500 mensen neer. Iets buiten het dorp Kalavrita is een oorlogsmonument te zien met de namen en leeftijden van de slachtoffers. In het gras bij het monument staan de woorden irini (vrede) en ochi pia polemi (nooit meer oorlogen). De klok in de linkertoren van de kerk in Kalavrita blijft voor altijd stilstaan op 02:34 uur, het tijdstip van het bloedbad van Kalavrita.

 

Diakofto

 

 

Diakofto (Diakopto) is een rustige vissersplaats en ligt 53 kilometer ten oosten van Patras. Er zijn een aantal hotels en goede visrestaurants. Tussen Kalavrita en Diakofto ligt de Vouraikos Kloof en de Vouraikos rivier. De spoorlijn van Diakofto naar Kalavrita volgt grotendeels de loop van deze rivier.

 

Spoorlijn Diakofto – Kalavrita

 

Een van de meest spectaculaire treinritten van Europa is de rit door de Vouraikos Kloof van Diakofto naar Kalavrita. De spoorlijn loopt slingerend langs gigantische rotswanden over verschillende bruggen en door donkere tunnels met soms een hellingsgraad van 25 graden naar een hoogte van 712 meter. Onderweg, bij het dorp Kato Zachlorou en het treinstation Zachlorou ligt het Mega Spileo klooster.

 

 

De treinrit met een lengte van 22,3 kilometer duurt 1 uur en tien minuten, in het hoogseizoen is het nodig om een treinkaartje van te voren te reserveren. De vertrektijden van de trein vanuit Diakofto zijn van maandag t/m vrijdag 08:45, 11:15 en 14:32. In het weekend zijn de vertrektijden 08:45, 11:15, 12:33, 14:32 en 15:52. Een enkele reis met de trein kost € 9,50, de prijs voor een retourticket is € 19,- per persoon.

 

Klooster Mega Spileo

 

Het Klooster Mega Spileo, het Klooster van de Grote Grot, is een van de oudste kloosters van Griekenland. Mega Spileo is in de holte van de rotswand gebouwd op een hoogte van 940 meter met acht verdiepingen tegen de rotsen aan.

 

 

De monniken Symeon en Theodore zouden het klooster in het jaar 362 hebben gesticht nadat de herderin Euphrosyne een icoon van Maria had gevonden. Deze icoon van de Maagd Maria is gemaakt van was en mastiek en volgens de overlevering geschilderd door apostel Lukas. Het klooster Mega Spileo is herhaaldelijk door brand verwoest, de laatste keer in de tweede wereldoorlog na het bloedbad in Kalavrita. Een paar monniken wisten te overleven door zich te verstoppen in kleine grotten, ook de icoon wisten ze te redden.

 

 

Het klooster heeft een museum met onder andere bewerkte houten kruizen, manuscripten, kostuums en wapens. Het Mega Spileo klooster is een goed bezocht bedevaartsoord. Op 15 augustus is het Maria Hemelvaart, de belangrijkste feestdag van het klooster.