Katakolo museum

 

In Katakolo in het noordwesten op de Peloponnesos in Griekenland zijn twee interessante museums:  het Museum voor Oude Griekse Technologie en het Museum Oude Griekse Muziekinstrumenten en Speelgoed en spelletjes. De bijdrage van de Oude Grieken op het gebied van filosofie, wetenschap en de Schone kunsten is algemeen bekend. De prestaties van de Oude Grieken op het gebied van technologie zijn echter minder bekend.

 

De oprichter van de musea heeft 22 jaar uitgebreid onderzoek en studie verricht op basis van oude Griekse, Latijnse en Arabische literatuur om uiteindelijk een zo goed mogelijke feitelijke weergave te kunnen geven van de opmerkelijke uitvindingen van de Oude Grieken. Beide museums zijn opgericht door Kostas Kotsanas en hij heeft een aantal boeken geschreven over deze onderwerpen. Het doel van de musea is om het relatief onbekende aspect van de Oud-Griekse beschaving te markeren en te bewijzen dat de technologie van de Oude Grieken, net voor het einde van de Oud-Griekse wereld, opmerkelijk gelijk was met het begin van onze moderne technologie. Beide museums liggen op loopafstand van de haven van Katakolo.

 

Museum voor Oude Griekse Technologie

 

Het Museum voor Oude Griekse Technologie ligt aan het plein van Katakolo tegenover het treinstation, er zijn circa 200 objecten te zien in het museum. In het Museum voor Oude Griekse Technologie (Museum of Ancient Greek Technology) staan reconstructies van mechanismen en uitvindingen van de Uude Grieken uit +/- de periode van 2200 v. Chr. tot het jaar 100 na Chr. Bij alle tentoongestelde uitvindingen is een uitgebreide Engelstalige uitleg van het doel en de werking van het mechanisme.

 

 

Tentoongestelde werken zijn bijvoorbeeld: een Hodometer (de eerste kilometerteller in de geschiedenis), de wekker van Plato (de eerste wekker die ooit uitgevonden is), de Katapult Palindonos, de hydraulische Klokken van Ktesibios (de eerste nauwkeurige automatische klokken in de geschiedenis), een liftmechanisme met een dubbele liftwerking (de eerste bouwkraan voor havenarbeiders), Philon de robot-dienaar, de analoge computer van Antikythera en verschillende uitvindingen van Archimedes.

 

Museum Oude Griekse Muziekinstrumenten en Speelgoed en spelletjes

 

Het museum Oude Griekse Muziekinstrumenten en Speelgoed en spelletjes (Museum of Ancient Greek Musical Instruments and Toys & Games) ligt aan de hoofdstraat van het dorp, dit is de doorgaande weg van Katakolo naar Pyrgos. De cultuur van de Oude Grieken was verbonden met muziek, poëzie en dans. In het museum wordt de geschiedenis van Griekse muziek in de oudheid belicht, naast de oude muziekinstrumenten, zoals de Magadis, zijn er ook oude composities.

 

 

Van de circa 50 bewaarde composities uit de oudheid is het lied van Seikilos de oudste volledige geschreven muzikale compositie wereldwijd. Seikilos, een Lyrische dichter en muzikant liet het Seikiloslied graveren in een kleine ronde marmeren grafsteen als grafschrift voor Euterpe (vermoedelijk zijn vrouw). De inscriptie op de grafsteen: “Ik ben een icoon, geen steen. Seikilos plaatste me hier als een onsterfelijke herinnering, een eeuwig monument”. De tekst van het lied: “Schijn, zolang je leeft. Voel geen verdriet, het leven is kort, de tijd is eindig”. De grafsteen schijnt in een museum in Denemarken te staan, de bladmuziek in het museum in Katakolo.

 

 

In het museum staan verder veel oude Griekse snaarinstrumenten, zoals de gitaar ter ere van Apollo en Orpheus en er zijn blaasinstrumenten en slaginstrumenten. Bij het speelgoed en spelletjes is het speelgoed ter ere van Dionysos te zien, het magische paard van Heron, de eerste puzzel uit de geschiedenis en de voorloper van het schaakspel.

 

Boeken

 

De collectie van beide musea zijn een unieke weergave van de technologie van de Oude Grieken en zonder meer met veel passie onderzocht en weergegeven door Kostas Kotsanas. Kostas is lid van de Vereniging van Oudgriekse Technologie Studies. Het Griekse Ministerie voor Technologie en Ontwikkeling heeft hem aangesteld voor onderzoek naar, en de wederopbouw van, belangrijke mechanismen uit de oudheid. De vijf boeken die Kostas heeft geschreven zijn:

  • Exhibition of Ancient Greek Technology (exhibit guide), University of Patras, Patras, 2007.
  • Familiar and Unfamiliar Aspects of Ancient Greek Technology, University of Patras.
  • From the guitar of Apollo to the hydraulic of Ktesibios, Pyrgos, 2009. (ISBN: 978-960-98804-2-8).
  • The musical instruments of the ancient Greeks, self-edition, Pyrgos, 2009, (ISBN: 978-960-931614-9).
  • ANCIENT GREEK TECHNOLOGY – The inventions of the ancient Greeks, (ISBN: 978-960-92786-2-1).