Katakolo

 

Katakolo Peloponnesos Griekenland

Katakolo in Griekenland ligt in het noordwesten op het schiereiland Peloponnesos in het departement Ilia. Katakolo is een belangrijke en sfeervolle havenplaats en ligt op korte afstand  van de stad Pyrgos en het stadje Olympia. In de oudheid was Katakolo de havenplaats voor wat nu bekend staat als het werelderfgoed archeologisch Olympia, de oude haven was belangrijk voor de export van onder andere krenten. Katakolo is een belangrijke aanlegplaats voor cruiseschepen voor een excursie naar onder andere Olympia. Als er geen cruiseschip is aangemeerd, is Katakolo een rustiek visserplaatsje met een gezellige boulevard met terrasjes en vissersboten. Rondom het plaatsje liggen lage heuvels met bossen.

 

Bezienswaardigheden Katakolo

 

Het Mythologie Park is een tentoonstelling op het plein van Katakolo, het park is geopend sinds 2017 en gebouwd in de vorm van een labyrint. Er zijn veel dieren te zien uit de Griekse mythologie zoals een Cerberus, een Minotaurus, de Chimaera en de Centaur.

 

Het Katakolo museum is een interessant bezienswaardig museum met twee musea in het gebouw: het Museum voor Oude Griekse Technologie en het Museum Oude Griekse Muziekinstrumenten en Speelgoed en spelletjes.

 

 

De vuurtoren van Katakolo is gebouwd rond 1865 en is sinds 2001 een historisch monument.

 

De restanten van het middeleeuwse kasteel Pondikokastro liggen op een heuvel ten noordoosten van de moderne haven. Vanaf de restantanten van het kasteel is er een schitterend uitzicht op de omgeving en de Franken noemden het kasteel om deze reden Belvedère.

 

Agios Andreas ligt twee kilometer ten noordwesten van Katakolo, het dorpje is gebouwd op de restanten van het oude Pheia. Het oude Phea of Pheia is grotendeels verzonken door een aardbeving in de zesde eeuw, vondsten van archeologische opgravingen uit dit gebied zijn te zien in het archeologisch museum van Olympia.

 

In de directe omgeving van Katakolo liggen een aantal goede zandstranden: ten zuiden van het plaatsje ligt het Letrina strand en ten noorden liggen Skafidia, Palouki en Kourouta.

 

 

Skafidia

 

Skafidia is een authentiek Grieks dorpje met een kleine haven en een rotsstrand grenzend aan een mooi lang zandstrand. De belangrijkste bezienswaardigheid in het dorp is het Klooster Skafidia, het klooster is gebouwd in de tiende eeuw en heeft een opmerkelijke robuuste architectuur met twee torens gebouwd binnen het fort. In het klooster van Skafidia is een bibliotheek en een klein museum met religieuze voorwerpen maar ook een collectie oude munten en wapens.

 

Kourouta

 

Kourouta Griekenland

Kourouta is het belangrijkste strand van de stad Amaliada en ligt 25 kilometer ten noorden van Katakolo. Het lange Kourouta strand is een mooi zandstrand met zacht zand en loopt langzaam af in zee, jaarlijks ontvangt het strand de Blauwe vlag voor schone en veilige stranden.

 

De boulevard van Kourouta is in de zomermaanden gezellig met restaurants en cafeetjes en live muziek.

De ligstoelen om het strand zijn gratis als er een consumptie wordt genomen in een van de cafés. In de directe omgeving ligt een goede camping met kleine bungalows en een hotel.