Messene

 

Messene of Ancient Messene ligt in een vruchtbare vallei en in een schitterende omgeving aan de voet van Mount Ithomi en 35 kilometer ten noordwesten van Kalamata in de provincie Messinia in Griekenland.

 

De oude stad Messene werd in 369 v. Chr. opgericht door de Thebenen onder leiding van de veldheer Epaminondas.

 

Ancient Messene werd een zwaar versterkte stad en gebouwd op de ruines van de oude stad Ithome ter verdediging tegen de Spartanen. Messene betekende het einde van de Spartaanse heerschappij en werd het politieke, economische, sociale en artistieke centrum van de vrije Messiniers. De archeologische site van Messene en het omliggende landschap staat op de nominatielijst werelderfgoed van Unesco.

 

Mount Ithomi

 

 

Mount Ithomi heeft een hoogte van 800 meter en vormde een natuurlijke bescherming voor Messene. De Ithomi berg is de hoogste en noordelijke berg van een tweelingberg, de lagere berg is Mount Eva met een hoogte van 700 meter. Op de hoogste piek van de berg werd het heiligdom ter ere van Zeus Ithomatas opgericht. Er werden offers gebracht en volgens Pausanias, een belangrijke Griekse historicus, werden er muziekwedstrijden gehouden.

 

Bezienswaardigheden Messene

 

Er zijn nog veel restanten te zien van de oude stad Messene, de laatste jaren zijn delen van de opgraving gereconstrueerd en gerestaureerd. Bezienswaardigheden zijn onder andere de oude muren, het theater, de agora, het asklepion, het stadion en het gymnasium en de heiligdommen van Ithomi. De bovenstad van Messene is nu het dorp Mavromati met circa 300 inwoners. Ancient Messene werd gebouwd in een schaakbord patroon gebaseerd op de architectuur van Hippodamus van Milete en in harmonie met de natuurlijke omgeving. Deze indeling van stedenbouw was gebaseerd op de waarden van democratie: het principe van isonomy = gelijkheid onder de wet, isopolity = gelijke burgerrechten en isomoira = gelijke verdeling van grond.

 

 

Rondom Messene was een verdedigingsmuur gebouwd met een lengte van negen bij zeven kilometer en een aantal wachttorens. De Arcadische poort markeerde de hoofdweg naar de provincie Arcadië en is nog steeds de doorgaande weg naar Mavromati. Het dorp Mavromati is gebouwd rondom de bron Klepsydra en was een tussenstop voor reizigers. De Laconische poort, de toegangspoort van de weg naar provincie Lakonia, werd verwoest in de 18de eeuw bij het bouwen van het klooster Voulkano.

 

Het asklepion van Messene was geen typerend medisch centrum zoals bijvoorbeeld in Epidaurus maar was wel het belangrijkste religieuze centrum van de stad. Het theater werd vooral gebruikt voor politieke bijeenkomsten, tussen het theater en de agora lag de bron Arsinoe.

 

Openingstijden en entreeprijs

 

De openingstijden van Messene zijn: in de zomermaanden van 08:00 tot 20:00 uur en in de wintermaanden november tot en met maart van 09:00 tot 16:00 uur. De entreeprijs geeft toegang tot zowel de archeologische opgraving als het Museum Ancient Messene en is € 12,- per persoon, 65+ is € 6,- per persoon en onder de 18 is de toegang gratis (2019). (Een los ticket voor alleen de opgraving is niet meer mogelijk).