Monemvasia

 

Monemvasia ligt in het zuidoosten van de Peloponnesos in Griekenland, 90 kilometer ten zuidoosten van Sparti. Monemvasia ligt op een klein rotsachtig eiland en is verbonden met het vasteland door een smalle dijk met een lengte van 200 meter. Het eiland werd gescheiden van het vasteland door een aardbeving in het jaar 375 na Chr., later werd het eiland weer verbonden met het vasteland van de Peloponnesos door de smalle dijk.

 

Malvasia

 

De bijzondere rots wordt ook wel het Gibraltar van Griekenland genoemd en de vestingstad wordt vaak Kastro genoemd. De naam van de stad is afgeleid van de Griekse woorden “moni” en “emvasis” voor “één ingang” wat slaat op de dijk naar de stad maar eigenlijk vooral zo genoemd is naar de enige toegangspoort van de vestingstad.

 

In het Italiaans werd de stad Malvasia genoemd, Malvasia is nu een druivensoort waar zoete wijn van wordt gemaakt onder de namen Malvezij of Malmsey, een zoete variant van de Madeira wijn.

 

De hoofdstraat van Monemvasia ligt achter de smalle poort die niet toegankelijk is voor auto’s, er zijn parkeerplaatsen op de dijk of men kan vanaf een grote parkeerplaats voor de dijk in het plaatsje Gefira een bus nemen naar de vestingstad.

 

Gefira wordt ook wel nieuw-Monemvasia genoemd, er is een kleine vissershaven en een nieuwe jachthaven. Zeker in de zomermaanden is het aan te raden om de auto te parkeren in Gefira omdat er op de dijk dan te weinig parkeerruimte is.

 

Bezienswaardigheden Monemvasia

 

De rots van Monemvasia is 300 meter hoog en heeft een lengte van 1,7 kilometer, het is een historische vestingstad met een bovenstad en een benedenstad en aan beide zijden van de bergvesting aan de zeekant is de stad ommuurd met muren met kantelen. De stad en de bezienswaardigheden zijn gratis toegankelijk en er is een klein folklore en archeologisch museum met vondsten uit de omgeving. De openingstijden van het museum zijn in de zomermaanden van dinsdag tot en met zondag van 08:00 tot 20:00 uur. De entreeprijs van het archeologisch museum is € 2,- per persoon of  € 1,- voor 65+ en gratis toegang voor onder de 18 (2019).

 

De belegering van Monemvasia tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog eindigde op 23 juli 1821, deze dag wordt lokaal nog jaarlijks herdacht met een festival met onder andere muziek en vuurwerk.

 

De smalle hoofdstraat in de benedenstad van Monemvasia is genoemd naar de bekende Griekse dichter Yannis Ritsos die hier geboren is, er is een monument en in deze straat zitten enkele cafés en souvenirwinkels.

 

 

Er zijn mooie herenhuizen te zien maar ook kleine huizen met de Leeuw van Sint Marcus en oude waterputten.

 

 

Op het plein staan de kerken Elkomenos Christos gebouwd in de dertiende eeuw en gedeeltelijk gerenoveerd in 1697 en de kerk Agios Pavlos gebouwd in 956.

 

Iets verderop aan de hoofdstraat ligt de Myrtidiotissa kerk met een smal altaar en de Panagia Chrysafitissa met uitzicht op zee.

 

De bovenstad van Monemvasia is bereikbaar via trappen en smalle weggetjes, vanaf de bovenstad is er schitterend uitzicht op de benedenstad.

 

 

 

In de bovenstad ligt de Agia Sofia kerk op een steile helling aan de rand van de klif op het hoogste punt van de stad. De Agia Sofia kerk is een mooie byzantijnse kerk en gebouwd halverwege de twaalfde eeuw. In de kerk zijn fresco’s te zien uit de twaalfde en de dertiende eeuw. De bovenstad bestaat verder vooral uit ruines en is eind 2016 en begin 2017 tijdelijk afgesloten vanwege renovatie werkzaamheden.

 

 

Rondom de vestingstad liggen een aantal goede stranden zoals bij Gefira. Naar het zuiden voorbij Xifias ligt een van de belangrijkste stranden in Griekenland voor de Caretta caretta zeeschildpad. In Monemvasia en omgeving worden veel activiteiten georganiseerd, er zijn korte en lange wandelroutes, mountainbike routes, wijnproeverijen en mogelijkheden om te snorkelen of te duiken.